Een derde van de Nederlanders heeft slaapproblemen. Heel vervelend, want we weten allemaal dat nachtrust je lichaam helpt herstellen en de basis is voor een goede gezondheid. Maar wat moet je nou vooral niet doen als je beter wilt slapen? gezondNU zet alle slechte tips voor je op een rij.
1. Piekeren tot je een ons weegt
Piekeren voor het slapen zorgt ervoor dat je brein overuren maakt. De slaap vatten is hierdoor een stuk lastiger en wakker schrikken is geen uitzondering. Schrijf daarom voor het slapen de zorgen van je af. Op papier lijkt het vaak veel minder groot dan in je hoofd. Een ademhalingsoefening kan letterlijk en figuurlijk lucht geven.
2. Alcohol en koffie drinken
Drink voor het slapen een kopje groene thee (zonder cafeïne) in plaats van koffie of alcohol. Cafeïne heeft een oppeppende werking, waardoor je schaapjes blijft tellen.
3. Middagdutje na 15:00 uur
Een slechte slaper kan beter geen middagdutje doen na drie uur ’s middags of na het avondeten. Hierdoor verschuift je slaappatroon en is de kans groot dat je lastiger in slaap valt. Het is ook belangrijk dat het hazenslaapje niet langer dan een kwartier duurt.
4. In bed blijven liggen bij slapeloosheid
Als je al langer dan twintig minuten wakker ligt, heeft het geen zin om in bed te blijven liggen. Je bed wordt dan gekoppeld aan wakker liggen in plaats van slapen. Loop bijvoorbeeld een klein rondje in huis of eet iets lichts, zoals yoghurt of een cracker.
5. Planten in de slaapkamer
Geen planten in de slaapkamer? Ja je leest het goed. De zuurstof die planten produceren is goed voor je gezondheid, maar maakt je geestelijk ook actiever.
6. Ipads, telefoons en laptops in de slaapkamer
Licht heeft een grote invloed op de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Wanneer je regelmatig in bed kruipt met een laptop of telefoon, is de kans groot dat je later inslaapt. “Het blauwe licht van het beeldscherm, heeft namelijk invloed op de slaapkern in de brein, waardoor je bioritme wordt aangetast. De aanmaak van melatonine wordt namelijk sterk onderdrukt door het licht uit je beeldscherm”, vertelde neuroloog en slaapspecialist Hans Hamburger eerder in gezondNU.
7. Raam dicht
Je slaapt beter wanneer het niet te warm is in de slaapkamer. Rond de 17 graden is perfect. Laat daarom ook in de winter je raam op een kier(tje) staan. De perfecte temperatuur onder de dekens is 27 tot 29 graden.
8. Een oud matras
Een goed matras moet niet ouder dan 10 jaar zijn. Anders is de kans groot dat je in een verkeerde houding slaapt en hierdoor niet optimaal uitrust. Het is geen overbodige luxe om je goed te laten adviseren. Niet alleen van je slaaphouding, maar ook van je lichaamsgewicht hangt de keuze af.
7. Onrustig ademhalen
Een eenvoudige oefeningen om je hoofd leeg te maken, is het tellen van je ademhaling. Ontspan je lichaam en adem langzaam in en uit. Bij elke ademhaling tel je in je hoofd. (In is één en uit is twee). Ben je bij tien? Begin dan opnieuw met tellen tot je in slaap dommelt.
8. Naar bed gaan als je niet moe bent
Het lijkt een open deur, maar veel mensen gaan in bed liggen voordat ze moe zijn. Naar bed gaan heeft pas zin als je echt moe en ontspannen bent. Vroeg naar bed gaan, omdat je weet dat je de volgende dag vroeg moet opstaan, is dus onzin. Luister naar je lichaam in plaats van je horloge.