<-- NIET ACTIEF -->

Een goede weerstand, goede wondgenezing, gezonde botten, tanden en bloedvaten en de opname van ijzer – het lukt allemaal met vitamine C. Snel en veel vitamine C nodig? Wij selecteerden de beste vitamine C-bommen om je weerstand een flinke oppepper te geven.  Onverwachte numero 1 en 2: rozenbottel en rode paprika.

Als mens kunnen we veel. Maar zelf vitamine C maken? Jammer, dat lukt ons niet.  Vitamine C (ascorbinezuur) moeten we dus elke dag opnieuw binnenkrijgen via onze voeding. Een goede reden om deze vijf vitaminebommen vaker te eten.

Tekort vitamine C

Een tekort aan vitamine C ontwikkel je niet van de een op andere dag. Wel kunnen vage klachten een teken zijn dat je een tekort aan vitamine C hebt. Een belangrijk signaal is dat je weerstand is verminderd. Let ook op een slechte genezing van wondjes, slapeloosheid, prikkelbaarheid en een verminderde eetlust.

1. Rozenbottel (560 mg per 100 gram)

De rozenbottel is een oeroud superfood. Deze vrucht van een roos is een bom van vitamine. Het bevat zelfs dertig keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Rauw smaakt deze bes zuur en wrang, daarom wordt het niet vaak zo gegeten. Het is lekkerder in een gelei, jam of compote.

2. Rode paprika (190 mg per 100 gram)

De rode paprika verslaat met gemak de gele en groene variant. Hij is niet alleen zoeter, maar ook rijker aan vitamine C. Door een paar stukjes rauwe paprika te eten, heb je zo je dagelijkse portie binnen. Lekker als snack, met hummus als dipsaus, of door de sla.

3. Witlof (112 mg per 100 gram)

Het is misschien niet de meest kindvriendelijke groente, maar wel een vitamine C-bom.

Je kunt het gerust vaker op het menu zitten, want er zitten ook bijna geen calorieën in (als je de ham en kaas in de koelkast laat). Vind je de smaak te bitter? Eet dan de meest witte stukken. Maak er bijvoorbeeld een salade van met walnoten, rozijnen en crème fraîche.

4. Kiwi (98 mg per 100 gram)

Zoet en een klein beetje zuur, zo smaakt deze vrucht uit Nieuw Zeeland. Groene kiwi’s bevatten meer vitamine C als een sinaasappel of zelfs twee citroenen. Een gele kiwi bevat zelfs meer vitamine C dan 3 citroenen.  (En hoewel de kiwi beroemd is vanwege de vitamine C, zitten ze ook bomvol vezels!)

5. Broccoli (93 mg per 100 gram)

Broccoli is rijk aan mineralen, vezels en bevat een scala aan vitamines zoals vitamine A, B, K, E én C. Kook het niet te lang, want dan gaat de vitamine C verloren. Of eet hem rauw! Bijvoorbeeld verwerkt in een smoothie of maak er een eenvoudig pesto. Pureer dan broccoli met knoflook, geroosterde pijnboompitten en olijfolie.  (PS Broccoli is zelfs de lievelingsgroente van Barack Obama – vertelde hij ooit in een interview.)

* De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is 70 mg per dag.

Tip: Kook in weinig water

Vitamine C is oplosbaar in water. Kook het daarom in weinig water en snijd de stukken niet te klein. Het is ook gevoelig voor verhitting en zonlicht. Kook het daarom niet langer dan nodig is. Laat je versgeperste sinaasappel niet onafgedekt staan, anders vervliegen de vitaminen.

IJzer + vitamine C = ijzersterke combi

Bij een ijzertekort is het zinvol om producten te eten die rijk zijn aan vitamine C. Dit bevordert de opname van ijzer.

Recept: Superbowl vol vitamine C