De temperatuur loopt op en witte armen en benen komen tevoorschijn. Het park zit vol, ieders gezicht wijst richting de zon. Maar, denk jij wel aan je huid? Die kan best wat bescherming gebruiken. Dit moet je weten over de zon, zonnebescherming en je huid.
Een goed boek, fles wijn, picknickkleed, stokbrood, frisbee. Je tas zit vol spullen voor een zonnige dag. Maar waar is die hoed, zonnebrandcrème en parasol?
UVA en UVB
Zonlicht bestaat uit drie soorten licht: infrarood licht, zichtbaar licht en ultraviolet licht (UVA en UVB). UVA-stralen zorgen voornamelijk voor huidveroudering de ‘A’ staat voor ‘Aging’) en de UVB-stralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D en kunnen zonverbranding veroorzaken (de ‘B’ staat ook wel voor ‘Burning’). Zonlicht bestaat voor 95 procent uit UVA en voor een klein deel uit UVB.
Veel zon = gerimpelde huid
Te veel zon voel je snel genoeg: je huid verbrandt. Maar op langere termijn kan je huid verouderen. En het belangrijkste risico van overmatig bruinen: de kans op huidkanker neemt toe.
Ken je pigment
Onze huid is intelligent en heeft een afweermechanisme: het maakt melanine aan en beschermt de huidcellen tegen uv-straling. Het bijeffect is dat onze huid donkerder wordt. Mensen met een hoger huidtype worden sneller bruin; deze mensen kunnen meer zonlicht hebben dan mensen met een lichte huid. Een bruine huid is dus niet meteen ongezond. Wel kun je met een bruine huid alsnog verbranden en vergroot je de kans op huidveroudering. Een witte huid heeft veel minder pigment dan een donkere huid en is dus kwetsbaarder.
Zon met mate
Van de zon genieten – mag dat wel? Nou en of. Zonlicht is ook hartstikke gezond. Zo zorgt UV-straling ervoor dat het lichaam vitamine D aanmaakt maakt, wat onder andere nodig is voor onze botten. Ook geeft het je humeur een boost en kan het huidziekten als eczeem verminderen. Het is belangrijk dat je je lichaam niet te lang blootstelt aan zonlicht: langzaam bruinen is veiliger.
Welke zonnebrandcrème?
Zonnebrandcrème is er in twee soorten: de een absorbeert de UV-stralen waardoor deze hun schadelijke invloed verliezen, de ander weerkaatst de UV-stralen als miljoenen kleine spiegeltjes op de huid. Welke factor kies je? Hoewel de adviezen verschillen, lijkt het erop dat je met SPF 30 in ieder geval goed zit. Bescherm jezelf tegen UVA én UVB en smeer je niet één keer in met zonnebrand, maar herhaal dit een paar keer per dag. En: ook in de schaduw of bij bewolking kun je verbranden!
Bedek je lijf
Als de zon schijnt, wil je het liefst die leuke jurk en slippers aantrekken. Maar is de zonkracht hoog en ga je midden op de dag een ommetje fietsen, doe je lijf dan een plezier en trek beschermende kleding aan. Het advies: ga voor kleding wat dicht geweven is en tegelijkertijd luchtig zit. Je hebt ook speciaal uv-werende kleding. Ook het dragen van een hoed of pet beschermt tegen de zon.
5 tips om verstandig te zonnen
- Zoek tussen 12 en 15 uur de schaduw op.
- Bescherm je huid met kleding, pet, hoed, zonnebril. Dagje strand? Neem een parasol mee (maar weet: ook onder een parasol kun je verbranden).
- Bouw het aantal uren in de zon langzaam op, zodat je huid een beetje kan wennen aan uv-straling.
- Drink voldoende! Neem een grote fles water mee en doe daar wat munt, citroen of komkommer in.
- Hydrateer je huid na het zonnen met een goede crème.