<-- NIET ACTIEF -->

Geen enkele Nederlander vindt dat hij of zij te veel zout eet. Toch eet meer dan 85 procent van de Nederlanders meer zout dan 6 gram per dag, de maximum hoeveelheid. Waar zit al dat zout dan in? Nierspecialist Willem Bax vertelde aan gezondNU waar de valkuilen zitten en herinnerde ons eraan waarom we ook al weer minder zout moeten eten.

Bijna iedereen heeft zout in zijn keukenkastje staan en laat dagelijks wat korrels op zijn maaltijd vallen. Maar géén 10 gram per dag – terwijl dat is wat een Nederlander gemiddeld eet. Volgens Willem Bax is dat niet zo zeer het probleem. “Tachtig procent van je zoutconsumptie zit verborgen in voedingsmiddelen. Wil je geen zout meer, dan zul je dus terug moeten naar pure producten en zelfbereide maaltijden.”

Waarom is teveel zout slecht?

Weg dus met door de industrie klaargemaakte koekjes, ijs, marinades en sauzen. Maar wat is er dan zo slecht aan zout?

Bax: “We hebben allemaal een zoutthermostaat in ons lichaam. Helaas blijkt die een slechte indicator voor onze werkelijke zoutconsumptie. Je zoutthermostaat raakt snel gewend aan zout. Je hebt niet door dat je er zoveel van eet. Ondertussen stijgt je bloeddruk wel een beetje. Je kunt wel tien jaar ongemerkt rondlopen met een net iets te hoge bloeddruk. Daar voel je niets van, maar het werkt wel aderverkalking in de hand. En dat zorgt op den duur voor een verhoogd risico op een hartinfarct en beroerte.”

Hij vervolgt: “Tegelijkertijd gaan vanwege de aderverkalking ook organen minder functioneren; de nieren hebben het extra zwaar om al dat zout af te voeren. En met slecht functionerende nieren wordt de kans op een beroerte of hartaanval wel tien keer groter. Dus door zout, nemen over de hele linie je overlevingskansen af”.

Zout en je bloeddruk

“Gezonde mensen, die geen medicijnen gebruiken – kunnen prima zonder zout. Je bloeddruk gaat daardoor meteen vooruit. Mensen die al bloeddrukverlagers slikken, kunnen vaak met een pilletje minder toe als ze minder zout eten.”

Dat je ook zonder zout kunt eten, bewijzen de Yanomamö-indianen. Zij wonen in het Braziliaanse regenwoud en eten vrijwel geen zout, omdat het in hun leefomgeving niet voorhanden is. “Toch zijn die mensen prima gezond”, weet Willem Bax. De bloeddruk van dit indianenvolk stijgt ook niet naarmate ze ouder worden, – zoals in westerse landen wel het geval is – maar daalt na hun dertigste.