<-- NIET ACTIEF -->

Ook al zijn de laatste paar winters niet meer wat ze geweest zijn (best wel warm), Nederland is nog lang geen Costa del Sol. Wat kun je doen om de koude maanden toch warm door te komen? Doe je voordeel met de zeven geheimen van warmbloedige mensen.

Geheim 1: Warmbloedige mensen zijn meestal mannen

Gemiddeld zijn de handen en voeten van vrouwen zo’n twee graden kouder dan die van mannen. Hoe kan dat? Mannen kunnen tot wel 35 procent meer warmte produceren dan vrouwen. Dat komt doordat ze meer spieren, grotere organen én gemiddeld grotere lichamen hebben dan vrouwen. Zo stroomt het bloed sneller door meerdere delen van hun lichaam. Oneerlijk, maar waar.

Geheim 2: Ze eten vaker zuivel

Heb je nooit warm maar juist altijd koud? Dan kan het geen kwaad om je eetpatroon eens onder de loep te nemen. Er zijn twee belangrijke voedingsstoffen die je energieniveau op peil houden. Als die niet helemaal tiptop is, kun je niet alleen moe worden, maar het ook koud krijgen. Heb je altijd ijskoude voeten en handen? Ga dan eens na of je wel genoeg eieren, zuivel, vis en eventueel vlees binnenkrijgt. In deze producten zitten flinke porties ijzer en/of vitamine B12. Die stoffen heb je nodig om rode bloedcellen aan te maken, die onder meer zorgen voor het zuurstoftransport door je lijf. Zuurstof is energie en energie is warmte. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van die rode bloedcellen. Daarnaast zorgt ijzer ervoor dat in onze lichaamscellen energie geproduceerd kan worden en draagt het bij aan een normale werking van het afweersysteem. IJzer en vitamine B zitten vooral in vlees en zuivelproducten. Eet je vegetarisch of veganistisch? Let er dan extra goed op of je wel genoeg van deze energieverstrekkers binnenkrijgt.

Geheim 3: Ze zijn vaker sportief

Door te bewegen zwengel je je interne kachel aan. Je doorbloeding komt op gang, je hart komt in actie en dat zorgt ervoor dat je bloed tot in de puntjes van je lichaam opgestuwd wordt. Dáág koude handen en voeten, hallo warm gevoel. Van beweging worden ook je spieren sterker. En juist die spiermassa draagt ertoe bij dat je lichaamstemperatuur wat oploopt. Sterke spieren produceren namelijk meer warmte dan ‘luie’ of ‘verzwakte’ spieren. Dus, kom van de bank af en maak een dansje of ga voor een wandeling!

Geheim 4: Warmbloedige mensen zijn meestal goede slapers

Slapen is een voorwaarde om uitgerust en fit uit bed te stappen en om gezond te blijven. Het interessante is dat ons slaapritme en onze lichaamstemperatuur met elkaar verbonden zijn. Zodra het buiten donkerder wordt, schakelt je lijf geleidelijk over in slaapstand: je wordt wat vermoeider en krijgt het kouder. Tijd om onder de dekens te kruipen. Wanneer het zonnetje zich de volgende morgen weer laat zien, loopt je lichaamstemperatuur op en komt je lichaam in de ontwaakstand terecht. Als je slecht slaapt, heb je het niet alleen kouder omdat je moe bent. Slecht slapen kan ook een schommeling in je lichaamstemperatuur veroorzaken. Daardoor kun je het na een doorwaakte nacht zomaar ineens koud of warm krijgen.

Geheim 5: Ze zijn vaker zen

Stress is uiteraard voor niemand goed en ook niet voor je temperatuurbeleving. Door stress knijpen je bloedvaten samen, waardoor het bloed er moeilijker doorheen komt. Door de vernauwing kun je ijskoude handen en voeten krijgen. Daarnaast kost stress veel energie, waardoor je moe wordt en het kouder kunt krijgt. Van relaxen kun je het dus indirect warm krijgen!

Geheim 6: Ze zijn meestal niet stokoud

Naarmate we ouder worden, gaat onze interne kachel steeds minder hard werken; dat is belangrijk om zo lang mogelijk mee te kunnen gaan. Maar er gebeurt meer: naarmate je ouder wordt, worden je bloedvaten ook minder flexibel en lenig. Ze kunnen je lichaamswarmte daardoor net wat minder goed vasthouden dan vroeger. Bovendien zorgt die verstijving van je vaten ervoor dat je lijf wat minder vlot reageert op temperatuurschommelingen en loopt je thermostaat als het ware altijd een beetje achter de feiten aan. Ook nemen – zeker op hoge leeftijd – je spierkracht en vaak ook de vetreserves wat af, waardoor jezelf warm houden minder makkelijk wordt.

Geheim 7: Warmbloedige mensen hebben een goede bloedcirculatie

Een van de grootste oorzaken van je koude voeten is de doorbloeding. Ons hart pompt het bloed door ons lichaam via de aderen die zich vertakken tot de kleinste haarvaatjes in de uiteindes van je lichaam: je handen en voeten. Zodra je bloed over de finish is gekomen, gaat het weer terug naar de start. Als dit allemaal niet zo makkelijk gaat, zijn je voeten en handen vaker en langer koud. Om de doorbloeding een handje te helpen, is het beter om niet te lang in dezelfde houding te zitten. Even strekken dus die benen! Ook kruiden zoals rozemarijn kunnen de doorbloeding verbeteren. Ga er lekker mee in bad of smeer je in met een crème waarin rozemarijn zit.

Lees meer over dit onderwerp