<-- NIET ACTIEF -->

Een geitenwollen sok wordt gemaakt van geitenwol. Toch? Nee! Natuurlijk niet! Heb je ooit een geit met wol gezien? Hoewel de naam anders doet vermoeden, worden geitenwollen sokken gewoon gemaakt van wol van schapen. Wat slikken we nog meer voor zoete koek, maar is niet waar? Dit zijn de grootste gezondheidsmythes. 

Gezondheidsmythe 1: Lezen zonder lampje is slecht voor je ogen

Lezers horen het maar al te vaak: lezen in het donker is schadelijk voor je ogen. Dit is een hardnekkig misverstand. Als er weinig licht is, worden je pupillen wijder. Hierdoor kunnen ze meer licht opvangen. Het gevolg is dat je minder contrast ziet en wat minder goed kunt scherpstellen. Vaak wordt gezegd dat dit de kans op bijziendheid vergroot. Lezen in het halfdonker vergt wel meer inspanning, maar als je je ogen even rust geeft, herstellen ze vanzelf weer. Je ogen blijven dus gewoon gezond, al is lezen met een lampje wel wat meer ontspannen.

Gezondheidsmythe 2: De uren dat je voor twaalf uur slaapt tellen dubbel

Je slaapt de eerste uren van je slaap dieper en vaster, waardoor je daar extra goed door uitrust. Deze uren tellen dus ‘zwaarder’. Op welk tijdstip je gaat slapen, maakt hiervoor niet uit. Of je nu om tien uur onder de wol kruipt of pas om drie uur ’s nachts.

Gezondheidsmythe 3: Van deodorant krijg je kanker

Er is veel onrust geweest over de relatie tussen deodorant en borstkanker. De bestanddelen van deodorant, zoals parabenen en aluminiumchloorhydraat, zouden schadelijk zijn en kanker veroorzaken. Volgens het KWF is het zeer onwaarschijnlijk dat parabenen die op de huid via cosmetica worden aangebracht het borstweefsel kunnen bereiken. Zowel bij onderzoek van de American Cancer Society als van het Amerikaanse National Cancer Institute werd geen verband gevonden tussen het gebruik van deodorant en borstkanker, ook niet als de oksel onthaard is.

Gezondheidsmythe 4: Een glas wijn per dag is gezond

Dat een glas wijn per dag gezond is voor je hart en vaten, is een hardnekkige mythe. René Kahn, hoogleraar psychiatrie, vertelde eerder aan gezondNU dat er twee kleinschalige onderzoeken zijn die beweren dat een glas rode wijn per dag gezond is. De media heeft deze onderzoeken gehyped. Als er volgens Kahn iets op de vaten werkt, is het de alcohol en niet de rode wijn.

Gezondheidsmythe 5: Je moet je vagina met zeep wassen

In de drogist zijn genoeg middeltjes te koop waarmee je vagina kunt wassen. Maar is dit nodig? Nee! De vagina is namelijk zelfreinigend, waardoor zeep absoluut niet nodig is. Het verstoort zelfs de vaginale flora en vergroot daardoor de kans op klachten. Meer dan lauw water heb je niet nodig.

Gezondheidsmythe 6: Alleen in de zon heb je zonnebrand nog

Alleen met zonnebrand smeren als de zon schijnt, is niet voldoende. Door onbeschermd de zon in te gaan, veroudert de huid eerder en vergroot je de kans op huidkanker. Ongeveer negentig procent van de huidveroudering ontstaat door de zon, omdat ongeveer tachtig procent van de UV-stralen door het wolkendek heen komen. Het is daarom een goed idee om iedere dag te smeren met zonnebrand. Of het nu zomer, winter of herfst is.

Ben je benieuwd waarom we in deze gezondheidsmythes trappen? Je leest het in het februarinummer van gezondNU.