<-- NIET ACTIEF -->

Duizelig worden, misselijk zijn of zelfs flauwvallen. Vooral vrouwen hebben regelmatig last van een lage bloeddruk. Meestal is het niet gevaarlijk, maar het blijft wel heel vervelend. Gelukkig kun je zelf veel doen om je bloeddruk onder controle te houden. We delen de beste tips bij een lage bloeddruk.

Span je spieren aan

Als je licht in het hoofd wordt, kan het helpen om je been- bil- en/of buikspieren aan te spannen. Dit verhoogt de bloeddruk meteen. Hierdoor kunnen de klachten verdwijnen of tijdelijk worden uitgesteld. Als het voelt alsof je gaat flauwvallen, ga dan zitten en buig je hoofd voorover. Of ga liggen met je benen wat omhoog. Het bloed kan dan makkelijker naar de hersenen stromen.

Drink voldoende

Om een lage bloeddruk te voorkomen is het belangrijk dat je genoeg drinkt als je veel vocht verliest, bijvoorbeeld als je sport of als het warm weer is. En ook als je last hebt van diarree of hebt overgegeven, moet je goed blijven drinken.

Eet kleinere porties

Het kan zijn dat je klachten krijgt nadat je gegeten hebt. Na het eten is er een toename van bloed naar de bloedvaten in de buik. Dit kan de bloeddruk verlagen. Het is daarom beter om in plaats van drie grote maaltijden, zes kleinere maaltijden te eten, verspreid over de dag. Door het eten van kleinere porties, zorg je ervoor dat de bloeddruk niet te veel daalt door de verplaatsing van bloed naar de darmen.

Pas op met warmte

Volgens een onderzoek van bloedbank Sanquin daalt onze bloeddruk flink als de temperaturen stijgen. Eerder werd gedacht dat dit alleen voor ouderen geldt, maar ook jonge mensen moeten oppassen. Dat geldt overigens ook voor een bezoek aan de sauna of het nemen van een warme douche of bad. Hoe warmer het wordt, hoe wijder je bloedvaten worden om de warmte weer kwijt te kunnen raken. Je vitale delen krijgen daardoor voldoende zuurstof, maar je hersenen komen dan tekort.

Vaak duizelig? Ga naar de huisarts

Een lage bloeddruk is vaak onschuldig, maar kan een teken zijn van bloedverlies, hartafwijkingen, nieraandoeningen, hormonale aandoeningen of een te trage werking van de schildklier. Ben je vaak duizelig? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

5 tips van ervaringsdeskundigen

Voor nog meer tips gingen we te rade bij ervaringsdeskundigen. Dit zijn hun beste tips tegen een lage bloeddruk:

1. Mediteer

Sander: “Dink rozemarijnthee en mediteer. Ontdek en onderzoek of er gevoelens of confrontaties zijn die je onbewust uit de weggaat. Mijn lage bloeddruk werd genormaliseerd na emotioneel opener te worden en écht naar binnen te kijken en ervaren wat er in ons afspeelt, zonder oordeel, zonder labelen, door direct gevoelens en ervaringen te ervaren zonder er een verhaal over te vertellen in de mind. Dat vergt wel oefening en discipline.”

2. Drink zoethoutthee

Kim: “Begin elke morgen met het drinken van een (zuivere) zoethoutthee. Dat werkt heel goed!”

3. Beweeg

Foka: “Ga meer bewegen, sporten of wandelen. Je bloeddruk is dan wat hoger en blijft ‘normaal’.”

4. Eet vitamine B

Mischa: “Noten zijn een goede bron van vitamine B. Daarnaast slik ik een supplement en eet regelmatig pure chocolade. Ik heb mij laten vertellen dat daar theobromine in zit en dat doet je hartslag stijgen en daardoor ook je bloeddruk. Oh ja, en een glas rode wijn, dat heeft hetzelfde effect als pure chocolade.”

5. Slaap op je linkerzij

Marjan: “Door op je linkerzij te slapen kan het bloed makkelijker het hart bereiken.”

Is een lage bloeddruk eigenlijk gevaarlijk? Wij zochten het voor je uit.