Als je je plotseling misselijk of duizelig voelt, kan het betekenen dat je bloeddruk te laag is. Daar hebben we allemaal wel eens last van. Maar is een lage bloeddruk eigenlijk net zo gevaarlijk als een hoge bloeddruk? En wat kun je zelf doen om klachten te voorkomen? David Smeekes, arts bij de Hartstichting, geeft antwoord op vijf prangende vragen.
1. Wanneer spreek je van een lage bloeddruk?
David Smeekes, arts bij de Hartstichting: “De bloeddrukwaarden waarbij mensen klachten krijgen van een lage bloeddruk kunnen per persoon heel verschillend zijn. We spreken daarom van een te lage bloeddruk bij een bloeddruk is die zo laag is dat iemand klachten heeft. De hersenen hebben daar meestal als eerste last van. De eerste symptomen zijn dan ook duizeligheid, je licht in je hoofd voelen en soms ook flauwvallen. Maar ook vermoeidheid of misselijkheid kunnen betekenen dat je bloeddruk te laag is.”
2. Wie hebben vaker een lage bloeddruk: mannen of vrouwen?
“Vrouwen hebben over het algemeen een lagere bloeddruk dan mannen. Dat is normaal, net als dat je bloeddruk lager is als je slaapt. Bij zwangere vrouwen daalt de bloeddruk vaak nog iets meer. Ook ouderen hebben er vaker last, vooral bij het opstaan. Dat komt omdat het lichaam op latere leeftijd minder snel reageert op een snelle verandering van houding.”
3. Is een lage bloeddruk net zo schadelijk als een hoge bloeddruk?
“Een lage bloeddruk waar je geen last van hebt, kan geen kwaad. Een hoge bloeddruk vergroot inderdaad de kans op hart- en vaatziekten, voor een lage bloeddruk geldt dat niet. In de meeste gevallen is het onschuldig en gaan de klachten ook vanzelf over. Soms is een lage bloeddruk het gevolg van medicijngebruik, vochtverlies door diarree of braken, koorts of een verminderde pompkracht van het hart.”
4. Wanneer is een lage bloeddruk wel gevaarlijk?
“Door bijvoorbeeld hevig bloedverlies of een bloedvergiftiging kan de bloeddruk plotseling heel sterk dalen. We spreken dan van een ‘shock’. Als je lichaam in deze toestand verkeert, kan dit zeker levensgevaarlijk zijn. Je bloeddruk is dan namelijk te laag om je lichaam van voldoende zuurstof en bloed te voorzien.”
5. Wat kun je doen als je vaak last hebt van een lage bloeddruk?
“Als je licht in het hoofd wordt, kan het helpen om je been- bil- en/of buikspieren aan te spannen. Dit verhoogt de bloeddruk meteen. Hierdoor kunnen de klachten verdwijnen of tijdelijk worden uitgesteld. Als het voelt alsof je gaat flauwvallen, ga dan zitten en buig je hoofd voorover. Of ga liggen met je benen wat omhoog. Het bloed kan dan makkelijker naar de hersenen stromen. Let er ook op dat je genoeg drinkt als je veel vocht verliest, bijvoorbeeld als je sport of als het warm weer is. En ook als je last hebt van diarree of hebt overgegeven, moet je goed blijven drinken.”