<-- NIET ACTIEF -->

Is een paar minuten afzien onder een koude douche het echt waard? Ja! Het zorgt er niet alleen voor dat je meteen goed wakker bent, het maakt je haar ook mooier en geeft energie. Dit zijn de 6 redenen waarom je morgenochtend onder een koude douche springt.

1. Een koude douche helpt je afvallen

Afvallen door koud te douchen, het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Of toch niet? “Een sterke koude prikkel zet de bruine vetcellen in het lichaam in werking. Het actief worden van het bruine vet zorgt ook voor de verbranding van het witte vet, dat is het vet waar we zo snel mogelijk vanaf willen. Koud douchen zet de stofwisseling flink aan, waardoor je extra calorieën verbrandt. Het is wel belangrijk dat je een paar minuten onder een koude douche staat”, vertelde cardioloog Leonard Hofstra eerder aan gezondNU.

2. Het geeft je meteen energie

Er wordt wel eens gezegd dat je van een koude douche meer energie krijgt dan een kop koffie. Door de kou wordt je hartslag namelijk hoger en ga je automatisch dieper ademhalen. Dit zorgt voor een flinke dosis energie aan het begin van je dag. Een kop koffie kan hier (bijna) niet tegenop.

3. Je helpt het milieu

Naast dat een koude douche gezond voor jou is, help je hier ook het milieu mee. Het is namelijk een stuk minder aantrekkelijk om lang onder een koude douche te blijven staan. Structureel een minuut korter douchen bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis 4500 liter water en 25 m3 gas, dit scheelt ook nog eens ongeveer 92 euro per jaar.

4. Je krijgt een gladdere huid

Een koude douche zorgt ervoor dat je spieren en bloedvaten samentrekken, waardoor je huid gladder en strakker wordt. Bovendien droogt je huid minder snel uit als je het wast met koud water in plaats van warm water.

5. Het is goed voor je bloedsomloop

Door de kou pompt je hart meer bloed naar je organen, waardoor de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Dit is één van de belangrijkste functies in het lichaam, want hierdoor komt er zuurstof bij je hersenen en andere organen. Zonder kan het lichaam simpelweg niet functioneren. Het zorgt daarnaast voor een mooie huid en kan spataderen helpen voorkomen.

5. Een koude douche maakt je haar mooier

Het geheim van mooi haar is een koude douche. Door koud water houdt je haar beter vocht vast, waardoor het er minder droog uitziet en meer glanst. Voor je huid geldt precies hetzelfde. Warm water werkt juist uitdrogend, daarom krijg je ook gerimpelde vingers na een lange, warme douche.

6. Je wordt minder een koukleum

Vaker onder een koude douche staan, geeft je een onzichtbare warme trui. Je lichaam kan hierdoor beter met kou omgaan, waardoor je het in de winter minder koud hebt. De oplossing voor koukleumen!

Maar hoe koud is een koude douche?

Schrik niet: er wordt aangeraden om de kraan op 10 graden of lager te zetten. Een douche van 15 graden is te warm, al ben je dan nog steeds een bikkel. Vind je helemaal koud douchen een te grote uitdaging? Begin dan met koud afdouchen of een wisseldouche. Je doucht dan één tot drie minuten warm en daarna 10 tot 30 seconden koud, dit ritueel herhaal je.

Lees meer over dit onderwerp