<-- NIET ACTIEF -->

Door ons hele lichaam lopen bloedvaten, zo ook door de schaamlippen. Tijdens de zwangerschap kunnen die door stuwing opzetten. Gevolg: er ontstaan spataderen in de schaamlippen. Deze vaginale spataderen zijn vervelend, pijnlijk, ongevaarlijk maar vooral; een taboe. Wat kun je er tegen doen? Wij geven je tips.

Vooral bij zwangere vrouwen zien gynaecologen een lichte vorm van vaginale spataderen. Door hormonale veranderingen kunnen de bloedvaten in het begin van de zwangerschap opzetten. Later in de zwangerschap drukt de baarmoeder op de bloedvaten in de schaamlippen. Hierdoor zwellen de schaamlippen op, wat een pijnlijk en zwaar gevoel geeft. Vooral vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest, zijn gevoelig voor vaginale spataderen.

Is het geen liesbreuk of verzakking?

Bij ernstige klachten wordt er vaak aan een liesbreuk of verzakking gedacht, omdat spataderen een zwaar gevoel geven. Gelukkig is het niet gevaarlijk, maar alleen vervelend. Ook is het geen belemmering bij een normale bevalling en heeft geen invloed op seks.

Verdwijnen vaginale spataderen vanzelf?

Ja, meestal verdwijnen vaginale spataderen na de zwangerschap. Er is wel een kans dat de klachten nog een paar maanden aanhouden. Bij spataderen in de benen is een spataderbehandeling gebruikelijk, bij vaginale spataderen niet. In de benen is namelijk een duidelijk verloop van de vaten en in de schaamlippen een netwerk van vaten. Hierdoor is een spataderbehandeling lastig.

Tips bij vaginale spataderen

  • Probeer niet te lang te staan en leg je benen regelmatig omhoog.
  • Draag een strakke slip.
  • Pijnlijke en gezwollen schaamlippen? IJsklontjes in een washandje geven verzachting. Door de kou neemt de druk af en vermindert de pijn.
  • Zorg voor een goede stoelgang. Drink dus veel water, eet voldoende groenten, fruit en vezels.
  • Vermijd sterke kruiden, zoals cayenne, zwarte peper. Dit kan de pijn verergeren.
  • Doe even geen squats, hierdoor wordt de druk op de aderen groter.