<-- NIET ACTIEF -->

Hatsjie! Hallo hooikoorts. Of… is het toch het coronavirus? Wie in deze tijd van het jaar begint te snotteren, krabt zich toch even goed achter de oren. Geen paniek! Een nies en een kriebel in je keel hoeven niet meteen corona te zijn. Zo herken je de verschillen.

Met talloze virussen om ons heen deze winter, blijft je laten testen op het coronavirus een uitdaging. Want je gesnotter en gesnuit kan ook zomaar door een verkoudheidsvirus komen. En koorts door het griepvirus. Dat maakt het al ingewikkeld genoeg. Voor mensen met hooikoorts komt daar nog een extra uitdaging bij. Veel klachten die bij het coronavirus passen, lijken namelijk sterk op hooikoorts.

Hooikoorts in de winter

We horen je denken: hooikoorts, nu al? Ja, hooikoorts begint steeds vaker in de winter. In december kun je er zelfs al last van hebben. Dat komt omdat de winters in Nederland steeds zachter worden en bomen en struiken daardoor veel eerder in bloei staan. Dat zorgt voor pollen in de lucht, zelfs in normaal gesproken de koudste tijd van het jaar. Denk dus niet alleen aan een verkoudheid als je begint te niezen in de winter. Het kan net zo goed hooikoorts zijn.

Kriebel in je keel en niezen

Helaas kunnen de klachten die lijken op hooikoorts ook betekenen dat je onschuldige gesnotter eigenlijk het coronavirus is. Typische hooikoortsklachten zijn: een kriebel in je neus of keel, een loopneus en jeukende, rode ogen. Toch heeft een klein deel van deze groep ook last van hoesten en in zeldzame gevallen benauwdheidsklachten. Niezen, een loopneus, hoesten en benauwdheid passen ook bij het coronavirus. Dus wanneer heb je nu wat?

Wanneer is het corona?

Corona en hooikoorts lijken vooral in het begin sterk op elkaar. Als je het virus langer bij je draagt, zijn er zeker verschillen. Zo past koorts en je reuk en smaak verliezen absoluut niet bij hooikoorts en jeukende, rode ogen niet bij corona. Als je elk jaar last hebt van hooikoorts, dan weet je welke klachten je vorig jaar had. Ook dat kun je gebruiken om een goede afweging te maken. Denk je echt aan hooikoorts, dan is het advies om elke dag antihistamine (hooikoortsmedicatie) te slikken. Als de klachten minder worden, weet je zeker dat het hooikoorts is. Twijfel je? Wees dan verstandig, blijf en thuis en laat je testen op het coronavirus.