<-- NIET ACTIEF -->

Het coronavirus zorgt voor klachten als koorts, hoesten en benauwdheid, maar er is nog iets opvallends. Een groot deel van de mensen dat besmet raakt met het virus, kan niets meer ruiken en proeven. Soms zelfs maandenlang. Hoe kan dat? En krijg je je smaak en reuk nog wel terug?

Als je verkouden bent of griep hebt en je neus zit verstopt, kan het zomaar zijn dat je even niets proeft en ruikt. Meestal gaat dit als je je beter voelt vanzelf weer over. Niets om je druk over te maken dus. Maar kijken we naar het coronavirus, dan valt één ding op: sommige mensen kunnen maandenlang niets meer proeven of ruiken. Dat ziet ook Elbrich Postma, onderzoeker bij het Reuk- en Smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. “Sommige mensen die in maart al besmet raakten, proeven en ruiken nu nog steeds niets.”

Andere oorzaak dan bij een verkoudheid

Hoe dat komt, is volgens Postma lastig te zeggen. “We weten er nog te weinig over, omdat het nieuw is. Wat we wel weten is dat het bij het coronavirus anders gaat dan bijvoorbeeld een verkoudheid. Als je verkouden bent kun je je reuk en smaak verliezen, doordat je neus simpelweg verstopt zit. Je proeft en ruikt even niets, maar dat komt vanzelf weer als je verstopping overgaat.” Bij mensen die bij het Reuk- en Smaakcentrum aankloppen en het coronavirus hebben gehad, is alleen niets in hun neus te zien. “We weten dat het coronavirus impact heeft op onze receptoren, zenuwuiteinden die boven in je neus zitten. Vermoedt wordt dat het virus zich vastzet op hulpcellen die om de geurreceptoren heen zitten en dat die daardoor niet goed meer hun werk kunnen doen.”

Merendeel kan snel weer proeven of ruiken

De kans dat je tijdelijk niet meer kunt ruiken of proeven door het coronavirus is zeker aanwezig. Harde cijfers zijn er nog niet, maar geschat wordt dat 30 tot 90 procent van de mensen met corona zijn reuk en smaak verliest. Een grote groep dus, maar is er de garantie dat je smaak en reuk vanzelf weer terugkomt? “Nee. Het merendeel van de mensen kan tussen de vier en acht weken gewoon weer proeven of ruiken, blijkt uit een recent onderzoek. We zien ook mensen die er al maandenlang last van hebben of dat mensen maar voor een deel hun smaak en reuk terugkrijgen. Die groep is gelukkig wel klein, maar er moet meer onderzoek worden gedaan om de effecten op de lange termijn te bekijken. Het lastige is dat mensen die bij ons komen dan al niet meer ruiken en proeven en je daardoor lastig kunt onderzoeken hoe dat daarvoor was.”

Niets ruiken versus vieze geuren ruiken

Wat nog meer opvallend is, is dat er een groep is die helemaal niets ruikt en een groep die juist vieze luchtjes ruikt. Dat laatste is wel een goed teken, zegt Postma. “Dat betekent dat er wel iets gebeurt, want je kunt ruiken. Maar het is natuurlijk niet prettig. Vermoedelijk heeft het ruiken van vieze geuren te maken met je receptoren die niet goed werken. Een soort kortsluiting.” Het niet ruiken en proeven kan volgens de onderzoeker wel een grote impact hebben op je dagelijks leven. “Als je je parfum of eigen kind niet meer kunt ruiken of bang bent dat je eten laat aanbranden, kan dit zeker voor stress zorgen. Ook kun je bang zijn dat je zelf stinkt. Het is enorm lastig dat het zo onzichtbaar is. Ons advies is om het een paar weken af te wachten, want het gaat dus meestal vanzelf over. Blijft het probleem? Bespreek het dan met je huisarts.”

Wil je weten wat je zelf kunt doet als je niets meer proeft of ruikt? In dit artikel geven we vijf tips. 

Lees meer over dit onderwerp