<-- NIET ACTIEF -->

In nieuwsberichten over het coronavirus wordt vaak gesproken over een risicogroep. Maar wanneer val je daaronder? En wat betekent het als je tot deze kwetsbare groep behoort? Wij doken voor je in de jungle van feiten en fabels.

Hoe weet je of je tot de risicogroep van het coronavirus behoort?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft hier een handige lijst voor samengesteld. Mensen van boven de 70 vallen ongeacht hun lichamelijke conditie binnen de risicogroep. Daarnaast behoor je tot de risicogroep als je:

 • Een afwijking of functiestoornis hebt aan je luchtwegen of longen (denk aan astma)
 • Een chronische hartaandoening hebt
 • Diabetes mellitus (suikerziekte) hebt
 • Een ernstige nieraandoening hebt die leiden tot dialyse of niertransplantatie
 • Een verminderde weerstand hebt tegen infecties door medicatie voor auto-immuunziekten, na orgaantransplantatie, bij hematologische aandoeningen, bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is of bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten
 • Een hivinfectie hebt. Dit hoeft alleen niet altijd het geval te zijn, een behandelend arts kan hier uitsluitsel over geven

Als je tot de risicogroep behoort, is de kans dan groter dat je het virus krijgt?

Zover we nu weten, is de kans niet groter dat je het coronavirus krijgt als je onder de risicogroep valt. Wel is de kans op ernstige complicaties groter. Dit komt doordat deze mensen doorgaans een minder sterk afweersysteem hebben, waardoor het virus moeilijker verslagen kan worden en sneller ernstige vormen kan aannemen.

Hebben zwangere vrouwen meer kans om het virus op te lopen?

Zwangere vrouwen die besmet raken met COVID-19 lijken geen hoger risico te lopen op een ernstig beloop, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie na onderzoek bij 147 zwangere vrouwen. Uit andere onderzoeken bleek ook dat het virus tijdens de zwangerschap niet op ongeboren kinderen wordt overgedragen. Wel waarschuwen experts dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden om definitieve conclusies te kunnen trekken. Ook is het nog onduidelijk of het virus onschuldig is aan het begin van de zwangerschap.

Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts als je tot de risicogroep behoort?

Bel direct de huisarts of de huisartsenpost als je koorts of een koortsig gevoel hebt, moeilijk ademt of hoest. Neem altijd het zekere voor het onzekere.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je het coronavirus krijgt?

Behoor je tot de risicogroep dan moet je je aan de aangescherpte maatregelen houden die sinds 23 maart 2020 voor iedereen in Nederland gelden. Je vindt deze maatregelen hier. Ook gelden de volgende aanvullende preventie-adviezen:

 • Als iemand in het gezin/huishouden koorts heeft, verkouden is en/of hoest, vermijd dan verblijf in dezelfde ruimte zoveel mogelijk
 • Beperk sociale contacten tot het hoogstnodige; vermijd gezelschappen
 • Beperk activiteiten buitenshuis in afgesloten ruimtes
 • Vermijd openbaar vervoer zoveel mogelijk, zeker in de spits
 • Doe beperkt boodschappen, zeker in de spitsuren. Vraag iemand anders of laat boodschappen thuisbezorgen
 • Bezoek geen (klein)kinderen en pas ook niet op kinderen

Blijf je thuis vanwege het coronavirus? Dit zijn 18 gezonde activiteiten tegen verveling.

Lees meer over dit onderwerp