<-- NIET ACTIEF -->

Wie aan coeliakie denkt, denkt aan gluten. De overgevoeligheid voor gluten zorgt vaak voor vervelende klachten als buikpijn of diaree. Sommige mensen denken dat coeliakie alleen ontstaat in de kinderjaren, maar is dat zo? Of kun je coeliakie ook op latere leeftijd krijgen?

Kun je coeliakie op latere leeftijd krijgen?

Laura Kool, diëtist van De Nederlandse Coeliakie Vereniging: “Dat klopt, coeliakie is een auto-immuunziekte en kan zich op iedere leeftijd openbaren, vanaf de leeftijd van nul tot honderd jaar. Op latere leeftijd coeliakie krijgen kan dus. Soms ontstaan de eerste verschijnselen van coeliakie nadat je als baby voor het eerst begint met gluten eten (broodkorst, pap). Maar de klachten kunnen op iedere leeftijd beginnen. Bij volwassenen kunnen de verschijnselen schijnbaar uit het niets optreden. Achteraf blijkt dan vaak dat er al jaren vage klachten waren, waarbij niet direct aan coeliakie werd gedacht.”

“De symptomen die bij coeliakie optreden zijn heel breed en beperken zich niet tot maag-darmklachten. Andere symptomen zijn: vermoeidheid, humeurigheid, bloedarmoede, botontkalking, hoofdpijn, migraine, herhaalde miskramen en bij kinderen: afwijkingen van het tandglazuur. Het is dus geen kinderziekte, zoals soms gedacht wordt. Ook is het niet gezegd dat als je op de leeftijd van vijf jaar getest wordt op coeliakie, en je hebt het niet, dat je het dan nóóit zou kunnen krijgen. Er is dan ook een flinke onderdiagnose van coeliakie: slechts één op de zes mensen is gediagnosticeerd. Anders gezegd: In Nederland lopen er 140.000 mensen met coeliakie rond, zonder dat ze dat weten!”

Vermoed je coeliakie te hebben? Doe dan deze zelftest en bespreek het met je (huis)arts.

Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er gezondNU’s medisch team. In de rubriek ‘Deskundige geeft advies’ vragen we aan experts tips over de meest
uiteenlopende gezondheidsonderwerpen. Voor deze editie benaderden we Laura Kool. Zij is diëtist van De Nederlandse Coeliakie Vereniging.