<-- NIET ACTIEF -->

Glutenvrij eten zonder dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Hoe doe je dat? Wij vroegen het diëtist Laura Kool zodat je gezond glutenvrij kunt eten.

Hoe voorkom ik een voedingsstoffen tekort als ik glutenvrij eet?

Laura Kool diëtist van De Nederlandse Coeliakie Vereniging: “Glutenvrije producten bevatten vaak veel suiker, vet en zout en weinig vezels. Omdat ze voor iemand met een glutenvrij dieet tot het dagelijks dieet behoren, loop je de kans om teveel ongezonde voedingstoffen binnen te krijgen. Het leven met zo’n dieet is dan ook meer dan alleen gluten uit je voeding halen. Bij een glutenvrij dieet loop je bovendien makkelijk de kans om te weinig voedingsvezels, jodium, vitamine B1, foliumzuur en ijzer binnen te krijgen. Dit zijn namelijk voedingsstoffen die veel in graan(producten) zitten, bijv. in volkoren tarwebrood.”

“Een paar algemene adviezen zijn: kies voor brood dat gemaakt is met jodiumhoudend bakkerszout en waar veel vezels in zitten. Kies bij pastasoorten voor een volkorenpasta, gemaakt van bijvoorbeeld boekweitmeel, of voor een pasta gemaakt van peulvruchten (linzen, erwten). Neem volop producten die van nature glutenvrij zijn: groenten, fruit, zilvervliesrijst, aardappelen en noten. Het is echter lastig om een algemeen advies te geven over de gewenste aanvullingen op een glutenvrije dieet. Het hangt er vanaf hoe je de producten vervangt.”

“Voor een goed persoonlijk advies is het raadzaam om je voedingspatroon eens door te nemen met een diëtist die gespecialiseerd is in coeliakie en het glutenvrije dieet. Zo’n diëtist vind je bijvoorbeeld op deze website.”

Meer weten? Lees hier de startersgids voor volwaardig glutenvrij eten.

Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er gezondNU’s medisch team. In de rubriek ‘Deskundige geeft advies’ vragen we aan experts tips over de meest
uiteenlopende gezondheidsonderwerpen. Voor deze editie benaderden we Laura Kool. Zij is diëtist van De Nederlandse Coeliakie Vereniging.