Niet het griepvirus, maar een ander berucht virus domineert al dagen het nieuws in ons land. Het coronavirus is niet alleen in China het gesprek van de dag, ook Europa houdt zich er flink mee bezig. Maar waarom is er zoveel aandacht voor dit virus? En helpt het dragen van een mondkapje? We geven antwoord op zes belangrijke vragen.

1. Is het coronavirus nieuw?

Wellicht had je vorig jaar nog nooit van het coronavirus gehoord, maar dit virus bestaat al veel langer. Er zijn zelfs verschillende soorten. Sommige van deze virussen zorgen alleen voor vervelende kwaaltjes, zoals verkoudheid in de winter. Andere coronavirussen doen meer kwaad en kunnen dodelijk zijn. Het coronavirus waar we het nu over hebben, genaamd nCOV2019, is een nieuwe variant en hoort bij die laatste groep. Mensen die drager zijn van het virus, hebben vooral longklachten en hoge koorts.

2. Hoe kan het virus zich zo snel verspreiden?

Het virus dook eind december op in de Chinese stad Wuhan. Volgens Chinese onderzoekers is het virus waarschijnlijk afkomstig van vleermuizen, waardoor vervolgens andere zoogdieren besmet zijn geraakt. De verspreiding van het coronavirus is waarschijnlijk begonnen op een lokale markt in Wuhan, waar tientallen mensen ziek werden. Op de markt werden dieren geslacht en was er nauwelijks sprake van hygiëne. Het virus is zo overgedragen op mensen. Inmiddels zijn ook mensen in Europa al besmet geraakt. Het virus is overdraagbaar via speeksel, slijm en je ontlasting.

3. Er zijn zoveel virussen, waarom zorgt dit virus juist voor ophef?

Dat komt vooral omdat het om een nieuw virus gaat, zegt een woordvoerder van het RIVM. “Virussen zijn we liever kwijt dan rijk. Wat er in China gebeurt, maakt indruk. Mensen vragen zich af wat er gebeurt als mensen in Nederland besmet raken. Helaas weten we veel nog niet.”

4. Is het griepvirus niet gevaarlijker dan het coronavirus?

Griep eist jaarlijks 300.000 tot 600.000 dodelijke slachtoffers wereldwijd. Statistisch gezien, is het griepvirus op dit moment dodelijker. Ter vergelijking: er zijn nu ruim 20.000 besmettingen in China geregistreerd en op dit moment is de schatting dat zo’n twee procent, met name ouderen, zijn overleden aan het coronavirus. Maar, dit beperkt zich nu nog grotendeels tot China. Als er een wereldwijde uitbraak zou komen, zou dit meer dodelijke slachtoffers tot gevolg kunnen hebben. “De officiële cijfers van dit moment lijken niet heel verontrustend. We weten alleen niet precies hoeveel vertraging er in de gegevens zit. Uit China komen ook meldingen van mensen die genezen zijn van het virus. Omdat je tijd nodig hebt om te herstellen, loopt het aantal mensen dat hersteld is achter op het totale aantal patiënten.”

5. Hoe groot is de kans dat het virus in Nederland opduikt?

Die kans bestaat, want de ziekte is van mens op mens overdraagbaar. In België en Frankrijk zijn mensen albesmet met het virus. “Er kan iemand vanuit China naar ons land komen en ziek worden. Dit betekent niet dat het automatisch opschuift naar Nederland.” Het RIVM doet er alles aan om patiënten snel op te sporen en contacten in de gaten te houden. Zo is er een meldingsplicht voor het nieuwe coronavirus.

6. Veel Chinezen dragen een mondkapje, helpt dat?

Daar zijn de meningen over verdeeld. In ons land draagt alleen medisch personeel een mondkapje. “Het probleem is dat het alleen helpt als je speciale maskers gebruikt die heel goed sluiten over je neus en mond.” De maskers moet daarnaast nauwkeurig gebruikt worden en regelmatig gewisseld worden. “In het dagelijkse gebruik is dat bijna niet mogelijk.” Handen wassen, is veel effectiever. “Dat geldt overigens voor alle virussen. Was je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.”