<-- NIET ACTIEF -->

Gezond eten wanneer je kanker hebt, is belangrijk om te zorgen dat je zo fit mogelijk blijft. Net als dat gezonde voeding de kans op kanker kan verkleinen. We stelden 7 van jullie ingestuurde vragen aan Merel van Veen-Wagensveld, Coördinator Voeding en Kanker bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF).

1. Is er een verband tussen bewerkte voeding en het krijgen van kanker?

Merel van Veen-Wagensveld, Coördinator Voeding en Kanker bij het WKOF: ”Wanneer je veel fastfood en voorbewerkt voedsel eet, kun je in gewicht aankomen. Overgewicht vergroot de kans op maar liefst twaalf kankersoorten. Eet dit soort voedsel daarom zo min mogelijk en kies liever voor verse en caloriearme producten als groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Volg de aanbevelingen van het WKOF om de kans op kanker te verkleinen.”

2. Krijg je van zoetstoffen of aangebrand eten kanker?

”Uit onderzoek is gebleken dat zoetstoffen in normale hoeveelheden gebruikt kunnen worden zonder gevaar voor de gezondheid. Bij aangebrand eten is dat anders, want dit bevat kankerverwekkende stoffen. Met name de kans op darmkanker lijkt door de kankerverwekkende stoffen in aangebrand eten te worden vergroot.”

3. Vergroot het eten van soja de kans op kanker?

”Nee, het lijkt erop dat het eten van soja de kans op kanker juist verkleint. Er is nog meer onderzoek nodig om dit met zekerheid te zeggen. Het advies is om maximaal twee tot drie porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Dit zou mogelijk een gunstig effect kunnen hebben. Maar gebruik geen sojasupplementen; er is onvoldoende bekend over het effect van deze sojasupplementen op het ontstaan en de groei van kanker.”

4. Is het verstandig omega 3-supplementen te slikken?

”Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dit betekent dat ons lichaam ze nodig heeft om goed te functioneren, maar dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Je moet daarom omega 3-vetzuren via je voeding binnenkrijgen. Ze helpen onder andere ontstekingen in ons lichaam te verminderen. Als je één keer per week vette vis eet, krijg je voldoende binnen. Eet je geen vis? Dan is het verstandig om een supplement met omega 3 te nemen.”

5. Zijn knakworsten en ander bewerkt vlees kankerverwekkend?

”Er is een duidelijk verband tussen het eten van rood en bewerkt vlees en een vergrote kans op darmkanker. Dit verband is het sterkst voor bewerkt vlees; vlees dat is bewerkt (getransformeerd) door het te zouten, roken, drogen, fermenteren of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Het doel hiervan is de smaak en houdbaarheid te verbeteren. Denk aan vleeswaren als ham, bacon, salami en bepaalde soorten worst als knakworst en rookworst. Ons advies is om dit dus bij voorkeur helemaal niet te eten.”

6. Is alcohol kankerverwekkend?

”Alcohol drinken vergroot de kans op kanker, ongeacht in welke hoeveelheid. Je kunt het dus beter helemaal niet drinken. Het maakt overigens ook niet uit of je wijn, bier of bijvoorbeeld whisky drinkt. Het gaat om de alcohol (ethanol) zelf die schadelijk is.”

7. Verkleint een vegetarisch eetpatroon de kans op kanker?

”Dat is moeilijk te zeggen, want het ligt eraan hoe het totale vegetarische eetpatroon eruit ziet. Minder rood vlees en geen bewerkt vlees eten, verkleint de kans op het krijgen van kanker. Ook het eten van veel voedingsvezels en volkorenproducten verkleint de kans op het krijgen van kanker. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een vegetarisch eetpatroon de kans op het krijgen van chronische ziekten waaronder sommige kankersoorten verkleint. Het is echter niet duidelijk of dit door de voeding alleen komt. Het kan ook zijn dat mensen die een vegetarisch eetpatroon hebben, ook gezonder leven door minder alcohol te drinken, niet te roken en meer te bewegen.”

Wil je meer vragen en antwoorden lezen over voeding en kanker? Lees hier nog veel meer vragen over voeding en kanker.