<-- NIET ACTIEF -->

De zomer is een feest. Behalve als je tot die ruim tweeënhalf miljoen mensen behoort die last heeft van al die bloeiende bomen en grassen. Om jeukende ogen, niesbuien en traanogen (iets) te voorkomen, schieten wij je te hulp. Stop vandaag nog met deze acht dingen en vier de zomer met minder hooikoortsklachten.

1. Niet doen: Met open ramen slapen

Wil je niet met jeukende en tranende ogen wakker worden? Slaap dan met de ramen potdicht of installeer speciale pollenhorren. Voor wat frisse lucht in huis, kun je het beste in de ochtend, nacht of na een regenbui luchten. Dan is er minder stuifmeel in de lucht. Rijd ook niet met open ramen in het hooikoortsseizoen, maar zet de recirculatiestand van de airconditioning aan. Anders verandert je auto zo in een pollenparadijs. Niet fijn als je last hebt van hooikoorts.

2. Niet doen: Appels eten

Als sommige mensen met hooikoorts appels eten, reageert hun lichaam met jeuk in de keel of op de tong of huiduitslag. Sommige appels bevat eiwitten die lijken op de eiwitten in stuifmeel van de berk. In je lichaam gaat dan een ‘vals pollenalarm’ af. Vooral de kruisreactiviteit tussen berkenpollen en appels is een veelvoorkomende kruisallergie, maar meer combinaties zijn berucht. Ook eiwitten in kersen, abrikozen, perziken en noten lijken op die in appels en berk. Hooikoortspatiënten die veel last hebben van graspollen reageren vaker op meloen en pinda’s. Oh ja… als je een kruisallergie hebt voor berk en appel, kun je vaak wel prima een gerecht eten waarbij de appels flink zijn verhit, zoals appeltaart of appelmoes.

3. Niet doen: In de ochtend je haar wassen

Pollen verspreidt zich via de lucht en blijft in je haren plakken. ’s Nachts, als je in bed op je kussen ligt, ga je met je neus in dat pollen liggen wrijven. Door je haren te wassen of uit te spoelen, is de blootstelling aan de allergenen al een stuk minder. En wil je je slaapkamer pollenvrij houden? Leg je gedragen kleding dan in een andere ruimte of stop het meteen in de was.

4. Niet doen: Zonder voorbereidingen naar buiten gaan

Een mens moet naar buiten en ademhalen. Maar als je naar buiten gaat, doe dan wel altijd een zonnebril op en stop tijdelijk met sporten in de buitenlucht. Is het erg bar en boos? Smeer ook iets vaseline in je neus. De vaseline werkt als een barrière en zo bereiken het pollen minder makkelijk het neusslijmvlies. Op internet zijn ook mondkapjes te koop die ervoor kunnen zorgen dat je minder pollen inademt. Misschien niet zo charmant, maar het proberen waard als je echt zware hooikoorts hebt en de pollenconcentratie in de lucht hoog is.

5. Niet doen: De pollentellingen negeren

Als je weet wie jouw kwelgeest is, kun je er beter op anticiperen met antihistaminica. Vaak is het goed om de hooikoortsmedicijnen te blijven gebruiken op de dagen zonder veel klachten. Overleg dat wel eerst met je arts.

6. Niet doen: Een neusdouche afzweren

Het ziet er gek uit, maar een neusdouche werkt echt. Dit is een soort mini-theepot waarmee je zout water in je ene neusgat giet, waarna het water er via je andere neusgat uitloopt. Dit verwijdert het pollen op je neusslijmvlies. Ga voor de spiegel staan, houd je hoofd recht en zet de tuit van het potje op een neusgat. Houd je mond open en span je huig door ‘kaaaa’ te zeggen. Het water loopt dan het andere neusgat uit. Controleer wat je doet in de spiegel.

7. Niet doen: Je was buiten laten drogen

Het is een inkoppertje, maar je was kun je beter niet buiten laten drogen. Het stuifmeel dat in de lucht zit, komt zo op je fris gewassen kleding. Trek je die kleding vervolgens aan, dan weet je bijna zeker dat je last hebt van jeukende ogen, niesbuien en traanogen.

8. Niet doen: In je ogen wrijven

Word je geplaagd door jeukende ogen, dan wil je maar één ding: wrijven. Leg liever een nat washandje op je ogen of spoel je gezicht af met lauw water. Door te wrijven, verspreidt het stuifmeel alleen maar meer. Er zijn ook oogdruppels te koop die iets verlichting geven bij hooikoorts.

In de hooikoortsperiode is het verstandig om voedingsmiddelen met histamine te vermijden. In deze producten zit veel histamine. Neem een voordeling mini-abonnement

Lees meer over dit onderwerp