<-- NIET ACTIEF -->

Terwijl de één geniet van knoppen die veranderen in bloemen, niest de ander er op los. Sommige mensen hebben hooikoorts en daardoor last van pollen. Hoe komt dat? En wat hebben een voedselallergie en hooikoorts gemeen? 

Iemand met hooikoorts krijgt jeukende ogen van een bepaald soort pollen en iemand met een pinda-allergie krijgt klachten bij het eten van pinda’s. Wat hebben deze – en veel andere – allergieën met elkaar gemeen? Histamine!

Last van een lichaamseigen stof

Als je last hebt van hooikoorts, reageert je lichaam op het stuifmeel van verschillende planten, bomen of bloemen. Zodra het stuifmeel de neus binnendringt, denkt het afweersysteem van iemand met hooikoorts dat er een gevaarlijke indringer is. Door het immuunsysteem komt er histamine terecht in het bloed. Klachten die je krijgt door histamine zijn bijvoorbeeld een loopneus, jeukende en dikke ogen of overmatige slijmproductie. Waarom de één hooikoorts krijgt en de ander niet, is nog niet bekend. Het is wel bekend dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt.

Kruisreacties

Als je hooikoorts hebt, kun je ook klachten krijgen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Dit wordt een kruisreactie genoemd. De antistoffen die je lichaam aanmaakt tegen de pollen richten zich dan ook tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen. Vermoedelijk komt dat doordat de eiwitten waarop je lichaam reageert veel op elkaar lijken. Veel voorkomende kruisreacties met graspollen zijn reacties op aardappelen, tarwe, tomaat, pinda en boekweit. Je hooikoorts klachten breiden zich dan uit met bijvoorbeeld maag- of darmklachten, zwelling van lippen of galbulten.

Tips

Door het weerbericht in de gaten te houden, weet je wat je kan verwachten. Bij zonnig, droog weer, staan meer planten en bomen in bloei en is er meer stuifmeel in de lucht. We geven een aantal tips om jeukende ogen of een snotterende neus te voorkomen:

  • Draag een zonnebril die goed sluit om je ogen. Zo bescherm je ze tegen stuifmeel.
  • Heb je jeukende ogen? Wrijf dan zo min mogelijk in je ogen – hoe lastig ook. Daardoor kan nog meer stuifmeel via je handen in je ogen komen. Leg een nat washandje op je ogen of gebruik oogdruppels om irritatie te verhelpen.
  • Snotter je snel dan kan vaseline een handje helpen. Smeer het rond je neus, zodat het stuifmeel blijft plakken. Je luchtwegen worden dan minder geprikkeld.
  • Hooikoortsklachten kunnen niet alleen erger worden door bepaalde voedingsmiddelen maar ook door tabaksrook, huisstof en prikkelende stoffen als chloor, ammoniak en parfum.