<-- NIET ACTIEF -->

Bloedend tandvlees kan een logisch gevolg zijn van het niet goed poetsen van je tanden. Maar wat als je wél netjes poetst en zelfs flost en stookt – hoe stop je het bloeden dan? We vroegen ervaringsdeskundigen om hun gouden tips.

1. Blijf flossen en poetsen

Maarten: “De oplossing is heel eenvoudig: blijven flossen en poetsen. Het bloeden duidt op een tandvleesontsteking als gevolg van een slechte mondhygiëne. Twee keer per dag poetsen, dagelijks flossen en minder snoepen helpt. Binnen enkele dagen tot een week mindert het bloeden normaal. Wat dat snoepen betreft: beperk je de keren dat je zoetigheid eet, dan is dat heel goed voor de gezondheid van de tanden. Blijft het bloeden ondanks de genomen maatregelen, dan kan dat duiden op een slechte weerstand. Verbeter dat door voldoende te slapen, gezond te eten en veel te bewegen.”

2. Check of je een vitamine D-tekort hebt

Marian: “Als je goed en regelmatig poetst en nog steeds bloedend tandvlees hebt, moet je misschien je vitamine D laten controleren. Ik had hier ook erg veel last van en bij controle bleek dat ik een vitamine D-tekort had. Nu dat weer op peil is, heb ik geen last meer van bloedend tandvlees.”

3. Probeer een andere tandpasta

Lieve: “Om van bloedend tandvlees af te komen, is een tandpasta op basis van zuiveringszout (ook wel natriumbicarbonaat of dubbelkoolzure soda) perfect. De tandpasta heeft de eerste zeven dagen een zéér slechte, vreemde smaak, maar dit gaat over bij dagelijks gebruik. Het werkt echt.”

4. Begin met het slikken van zink

Emsy: “Ik heb jarenlang last gehad van bloedend tandvlees. In deze jaren heb ik geleerd dat bloedend tandvlees wel degelijk staat voor de ontstekingsgevoeligheid van mijn hele lichaam. Het gezegde ‘De mond is de spiegel van je gezondheid’ klopt wat mij betreft. De meest directe manier om je ontstekingen te verminderen, is het slikken van zink. Zink is erg goed in het ondersteunen van ons immuunsysteem. Als dat niet werkt, raad je ik je aan om verder te zoeken naar de oorzaak van je ontstekingen en de daarbij horende orthomoleculaire supplementen en voedingsaanpassingen.”

5. Spoel met echinacea

Annette: “Ga geregeld naar de mondhygiënist en spoel na iedere poetsbeurt met een paar druppels echinacea in wat water. Het heeft mijn man en mij goed geholpen.”

6. Koop een monddouche

Olga: “Om bloedend tandvlees te verhelpen, zoek je het beste een goede mondhygiënist. Koop ook een monddouche. Door hier twee keer per dag mee te spoelen, masseer en reinig je je gebit en tong. Voorzichtig en grondig poetsen is natuurlijk ook belangrijk. Heel hard boenen is sowieso niet nodig.”

7. Gebruik ragertjes

Monique: “Nadat mijn tandarts mij vertelde dat mijn tandvlees wel erg snel bloedde, gaf hij mij de volgende tip: gebruik ragertjes als tandenstokers. Dit zijn een soort zachte borsteltjes voor tussen je tanden. Dit hielp bij mij uitstekend!”

8. Slik tijdelijk Q10

Ria: “Mijn tip voor bloedend tandvlees en eventueel loszittende tanden (paradontitis): gebruik een supplement met Q10 tot het over is. Stop daarna weer, want Q10 wordt normaal door het lichaam zelf aangemaakt. Gebruik je het te lang, dan gaat je lichaam zelfs minder Q10 aanmaken. Dat is niet de bedoeling.”

9. Eet elke ochtend ananas

Marina: “Ik had jarenlang last van bloedend tandvlees tot ik een kuur deed met verse ananas bij het ontbijt. Eet ’s morgens gewoon één of twee dikke schijven verse ananas met wat Griekse yoghurt. Na een week hield het bloeden op en heb ik er nooit meer last van gehad.”