<-- NIET ACTIEF -->

We flossen, ragen en poetsen heel wat af voor een frisse adem. Verzorg jij je mond en heb je tóch een slechte adem, dan wil je vast weten wat je nog meer kunt doen. Wij vroegen onze lezers naar hun beste tips. Zo wordt jouw adem zo fris als een pepermuntje.

Parodontitis

Anneke: ”Ook mijn partner had een slechte adem, we wisten niet waardoor het kwam. Totdat hij bij de tandarts kwam en die constateerde dat hij parodontitis had. Na een langdurig traject bij de tandarts en parodontist, is hij van zijn onfrisse adem af. Hij voelt zich nu weer helemaal goed.”

Tongschraper tegen een slechte adem

Alie: ”Een slechte adem kan komen door de bacteriën op de tong. Deze kun je weghalen met een tongschraper.”

Drink meer water tegen een slechte adem

Denise: ”Drink je wel genoeg? Als je te weinig drinkt, is de kans op vieze luchtjes namelijk groter. Door iets te eten of te drinken verandert de zuurgraad in je mond. Er worden dan minder gassen geproduceerd door bacteriën. Eten zorgt er ook voor dat bacteriën als het ware weg worden ‘geschuurd’.”

Osteopaat

Mariska: ”Ga eens naar een osteopaat. Soms zit er spanning boven in het maaggebied wat behandeld kan worden. Zo ben ik van mijn slechte adem af gekomen.”

Zuiveringszout tegen slechte adem

Alice: ”Je kunt zuiveringszout toevoegen aan lauw water en hier je mond en keel mee spoelen. Spoel je mond ook eens met sesamolie en gebruik kauwgom. Raadpleeg eventueel een mondhygiënist.”

Slechte adem door tandvlees

Godelieve: ”Ontstoken tandvlees kan de oorzaak zijn van je slechte adem. Je kunt het beste even bij de tandarts aankloppen en vragen of je tandvlees er gezond uitziet. Om je tandvlees gezond te houden is het heel belangrijk dat je genoeg stookt en flost.”

Oil pulling

Diana: ”Het helpt om in de ochtend je tong te schrapen met een tongschraper en daarna een tijd kokosolie in je mond te houden. Dit wordt oil pulling genoemd. Eet tussendoor een appel. Af en toe mondwater gebruiken is ook fris en fijn. Je kunt een klein flesje meenemen in je tas en gebruiken als je niet in de gelegenheid bent om je tanden te poetsen. Goede mondhygiëne is elke dag twee keer je tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel en iedere dag stoken of flossen. Van medicijngebruik kan je ook een slechte adem krijgen.”

Secuur schrapen

Lisanne: ”Ik zweer bij een tongschraper. In het begin was het even wennen, maar nu is het een vast onderdeel van mijn ochtendroutine. Ga wel secuur te werk. Vooral het middelste stuk achter op je tong moet goed geschuurd worden. Het is belangrijk dat je je tong niet krult, maar goed ontspant. Vergeet je tongschraper niet regelmatig schoon te maken.”

Minder met suiker

Aisha: ”Slechte bacteriën in je mond schijnen zich sneller te vermenigvuldigen in een suikerrijke omgeving. Het is daarom een goed idee om minder suiker te eten. Ik heb gemerkt dat ik daardoor niet alleen lekkerder in mijn vel zit, maar mijn adem ook frisser is.”

Meer weten over een slechte adem? Lees hier de belangrijkste oorzaken van een slechte adem.