<-- NIET ACTIEF -->

De ene blaasontsteking volgt de andere op, voor veel vrouwen een herkenbaar probleem. Waarom komt deze kwaal bij vrouwen zo vaak voor? En wat doe je eraan?

Jonge vrouwen

Jonge meiden hebben twintig keer meer kans op een blaasontsteking dan jongens. Volwassen vrouwen lopen zelfs vijftig keer zoveel risico als mannen.

Vrouw versus man

Dat een blaasontsteking een typische vrouwenkwaal is, heeft alles met onze anatomie te maken. Bij de vrouw ligt de urinebuis namelijk dicht bij de anus. Hierdoor kunnen darmbacteriën makkelijk het slijmvlies van de urinewegen besmetten. En doordat de urinebuis korter is dan die van een man, bereiken bacteriën sneller de blaas.

6x leefregels

  • Drink voldoende! Als de blaas goed wordt doorgespoeld krijgen bacteriën niet de kans zich te nestelen. Pas op met zoete dranken, bacteriën houden van suikers.
  • Plas de blaas altijd helemaal leeg.
  • Ga voor het slapen en na seks altijd nog even plassen.
  • Veeg na kleine en grote boodschappen van voor naar achteren schoon. Zo voorkom je dat darmbacteriën in de urinebuis terechtkomen.
  • Schimmels gedijen goed op vochtige plekken. Vermijd daarom synthetisch ondergoed, panty’s en strakke spijkerbroeken, ze zorgen voor extra broeierigheid. Dit geldt ook voor het gebruik van inlegkruisjes.
  • Goede hygiëne is belangrijk. Was je dagelijks, maar wel zonder zeep.

Melkzuurbacteriën de nieuwe antibiotica?

Uit recent onderzoek van het AMC en het UMC Maastricht blijkt dat capsules met lactobacillen verrassend goed werken om een blaasontsteking te voorkomen. Ze zijn iets minder effectief dan antibiotica, maar het verschil is niet erg groot. Bovendien heb je bij lactobacillen geen kans op resistentie. Bij vrouwen met een gecompliceerde blaasontsteking hielpen de lactobacillen beter, dat komt waarschijnlijk omdat zij al vaak antibiotica hebben gehad en dan is er meer kans op resistentie.

Geen resistentie

Na de overgang hebben vrouwen meer kans op terugkerende blaasontstekingen doordat de oestrogeenproductie terugloopt.Oestrogeencrèmes en –tabletten voor vaginaal gebruik kunnen dan helpen. Of het slikken van een dagelijkse lage dosis antibiotica, met het risico dat de bacterie resistent wordt. Melkzuurbacteriën (zie elders op deze pagina) kunnen voor deze vrouwen misschien wel de oplossing zijn.

Liever zuur

Cranberry en vitamine C (in de vorm van ascorbinezuur, in een hoge dosis) kunnen helpen een blaasontsteking te voorkomen. Ze maken je urine zuur en daar houden bacteriën niet van. Al in 1998 ontdekten onderzoekers dat cranberry de buitenstructuur van de E.coli bacterie (de bacterie die de meeste blaasontstekingen veroorzaakt) verandert. De bacterie kan zich hierdoor niet aan de blaaswand hechten en wordt uitgeplast.

Terugkerend probleem

Ongeveer de helft van alle vrouwen krijgt in haar leven één keer een blaasontsteking en ongeveer twintig procent heeft het elk jaar. Vooral tussen hun 25e en 29e en na de menopauze zijn vrouwen gevoelig voor blaasontsteking.

Niet hangen!

57% van de vrouwen blijkt hangend boven het toilet te plassen. Niet doen! Hierdoor ontspannen je bekkenbodemspieren niet optimaal en kun je je blaas niet goed leeg plassen. Zo werk je een ontsteking in de hand!

Lees meer over dit onderwerp