<-- NIET ACTIEF -->

De grootste denkfout van gezond gaan leven is dit: ik moet veranderen. Nee hoor, de gezonde versie van jezelf is er al. Veel gezonde gewoontes ken je al en doe je al. Het enige wat je moet veranderen, is het omzeilen van die paar valkuilen. Dat snackmoment om vier uur ’s middags. Die gewoonte om te laat naar  bed te gaan. Te piekeren en te stressen. Zo word je de gezondste versie van jezelf! 

Het probleem van gezonde voornemens is dat we vaak veel dingen tegelijk willen veranderen, waardoor we zo weer in oude gewoonten vervallen. “Houd het leuk”, adviseert voedingsdeskundige Jolanda Bolt van Afyta Voedingsadvies. “Kies één ding waarvan jij denkt dat het te doen is, zoals meer water drinken, en houd dit een maandje vol. Tegen de tijd dat het ingesleten is, kun je het volgende erbij pakken, zoals vaker de fiets nemen of minder alcohol drinken. Na een jaar kun je al twaalf keer zo gezond leven.”

Vaak zijn het ook de kleine dingen die ons helpen in tijden van tegenslag. “Er gebeuren altijd dingen in ons leven waar we geen controle over hebben”, weet Bolt. “Juist dan zeg ik: terug naar de basis. Door goed te eten, geregeld een luchtje te scheppen en op tijd naar bed te gaan, versterk je je incasseringsvermogen.”

In 6 stappen gezonder

1. Maak gezonde smoothies, lekkere gezonde drankjes vol vitaminen en mineralen. Doe ook groente in je blender, zoals boerenkool en spinazie.

2. Wie geregeld een momentje ontspant, kan meer hebben. Ontspanningsoefeningen kunnen je helpen makkelijker te relaxen, al zal dit niet voor iedereen meteen van een leien dakje gaan. Zeker als je al langere tijd gestrest bent, kan het even duren voordat je opgebouwde spanning kunt loslaten.

3. Gewetensvraag: zijn er mailtjes die je niet beantwoordt? Grote kans van niet. Toch zorgt mailen voor meer mail! Voor elke verstuurde e-mail krijg je er 1,4 terug – waar je weer op gaat reageren, waar je weer 1,4 mail op terugkrijgt, enzovoort. Wil je meer tijd? Stuur minder mail!

    • Mail alleen als het écht nodig is. Een beller is sneller. 
    • Spoedklussen gaan sneller via de telefoon of een persoonlijk bezoekje.
    • Snijd één onderwerp aan per mail. De kans wordt groter dat je een onderwerp afhandelt.

4. De kristalsuiker in chocola, koek, snoep en gebak, wordt razendsnel in je bloed opgenomen. Dit zorgt voor hoge bloedglucosewaarden en diepe dalen, waardoor je weer snel trek hebt. Maar ook wit brood, witte pasta en witte rijst zijn snelle koolhydraten. Kies bij voorkeur voor langzame koolhydraten. Deze bevatten veel vezels, waardoor ze langzamer door het lichaam worden opgenomen. Voorbeelden zijn peulvruchten (zoals bonen, erwten en pinda’s), zilvervliesrijst, groenten en fruit en volkorenproducten, zoals rogge- en volkorenbrood. Ook fructose (vruchtensuiker) is een langzame koolhydraat. Riet- en bietsuiker zitten in het midden.

5. Vergeet superfoods – denk aan variatie. De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om elke dag volop te variëren, vooral met groente, fruit, noten en zaden.

6. Geen zout! In de suikerdiscussie zouden we bijna vergeten dat we zuinig moeten zijn met dat andere witte goedje: zout. Wie meer dan zes gram zout (een volle theelepel) per dag binnenkrijgt – lees: ruim vijfentachtig procent van de Nederlanders – heeft aantoonbaar meer kans op vervelende vochtophopingen, een verhoogde bloeddruk, nierziekten en hart- en vaatziekten. Zo’n tachtig procent van het zout dat we consumeren zit in het eten en drinken dat we kopen in de winkel of de horeca. Wees daarom zuinig met kant-en-klare sausjes, soepen en poedertjes.