<-- NIET ACTIEF -->

De één vindt het een drama om een nieuwe bril te kopen, de ander heeft het liefst drie hippe monturen in de kast liggen; voor elke stemming één. Omdat de meeste mensen het een hele kunst vinden om de bril te vinden die bij hen past, geven wij negen tips voor het perfecte montuur.

1. Blijf je stijl trouw

Er zijn ruwweg drie typen brildragers te onderscheiden. De eerste gaat voor een bril die lekker zit en niet te veel moet opvallen. De tweede gaat voor een tijdloze, maar toch enigszins modieuze bril. En de derde wil met zijn bril echt een modestatement maken. Weet bij welke groep jij hoort en laat je niet verleiden tot switchen van type. Vaak levert dat alleen maar teleurstelling op.

2. Let op de vorm van je gezicht

Richtlijn hierbij: mensen met een hoekig gezicht (vierkant, driehoek, langwerpig) staan een bril met zachte lijn meestal beter. Heb je een rond of ovaal gezicht? Dan kun je de blits maken met een hoekig montuur.

3. Wees een beetje praktisch

Uiteraard moet een bril ook goed zitten en als je hem de hele dag draagt, ook niet al te makkelijk van je hoofd afstoten. Stabiliteit is bij een bril een groot goed.

4. Let op de kleur

Je huid- en haarkleur bepalen samen met de kleur van je ogen welke kleur je het beste staat. We kunnen spreken van koude en warme kleuren. Een bril mag je nooit flets maken. Of dat het geval is zie je snel genoeg. Daarnaast is het goed een beeld te hebben van wat je voor kleding in je kast hebt hangen. Combineert dat mooi met je bril?

  • Bruin haar combineert vaak mooi met legergroen, roze, okergeel, dieprood, goud en mahonie.
  • Natural blonds staan meestal pastelkleuren prima en koraal, groen en rood. Zwart kan je gezicht hard maken.
  • Roodharige types gaan het best niet voor geel maar wel voor groen, koper en bruin.
  • Heb je zwart haar? Dan kun je meestal wel een zwart montuur hebben. Ook blauw of rood staat je prima.
  • Als je grijs haar hebt, ga dan voor een kleur die spreekt. Denk aan rood, groen of blauw. Liever geen geel of bruin. Zwart kan wel weer.

5. Let op je neus

Heb je een flinke, lange neus, dan kun je prima een montuur met een zwaardere neusbrug hebben. Als je een klein neusje hebt, kun je beter kiezen voor een bril met hoog opstaande neusbrug.

6. Kijk wat het voor je wenkbrauwen doet

Het is ideaal als de bovenkant van de bril de lijn van je wenkbrauwen volgt.

7. Durf te proberen

Pas je rot: zet veel verschillende brillen op en durf ook monturen te proberen waar je in eerste instantie niet zo snel naar zal pakken.

8. Maak een selfie

Maak een foto van jezelf met je top-3 favoriete monturen. Op die manier kijk je met een afstand naar jezelf en kun je misschien makkelijker kiezen.

9. Neem iemand mee

Ben je een echte twijfelaar? Neem dan iemand met verstand van jouw stijl mee brillenshoppen. Het belangrijkste is natuurlijk wat je zelf vindt, maar soms moet je even geholpen worden of bevestiging krijgen.