<-- NIET ACTIEF -->

Je ogen zijn misschien wel je belangrijkste bezit, maar krijgen een hoop te verduren. Denk aan zonlicht, je make-up en het urenlang turen naar je mobieltje. Daar komt bij dat we ook steeds vaker wat over onze ogen dragen: lenzen. Deze zijn er in alle soorten en maten, maar hoe zit het met de kwaliteit? Is goedkoop altijd duurkoop? 

Een bril dragen wordt steeds hipper, maar ook de lens is een populair alternatief geworden om scherp te blijven zien. Naast het brillenschap bij de drogist, kun je daarom ook kiezen uit steeds meer soorten lenzen. Van goedkoop tot duur. Maar zegt het prijskaartje eigenlijk iets over de kwaliteit? Of zijn goedkope lenzen nooit een goed idee? We vroegen het aan contactlensspecialist Mascha Zuidgeest.

Zijn goedkope lenzen slecht voor je ogen?

Mascha Zuidgeest, opticien, contactlensspecialist en functioneel
oogzorgspecialist:
“De prijs van een contactlens zegt niet alles over de kwaliteit van de contactlens. Wel is het erg belangrijk om te weten wélke contactlens het beste past bij jouw oog. Hiervoor adviseren wij om altijd bij een gediplomeerd contactlensspecialist langs te gaan. De contactlensspecialist kijkt naar de sterkte, meet de vorm van het oog en de dikte van je traanfilm. Dit alles is nodig om een goed passende contactlens aan te kunnen meten.”

“Een te strakke contactlens of een contactlens die van een verkeerd materiaal gemaakt is, kan veel schade aanrichten aan het oog. Denk hierbij aan vaat-ingroei of droge ogen.
Bij de contactlensspecialist krijg je een goede begeleiding en leer je hoe de lenzen moeten
worden onderhouden. Iedere zes maanden je ogen laten controleren is belangrijk bij het
dragen van contactlenzen, hierdoor kunnen vroegtijdig eventuele veranderingen in het oog
geconstateerd worden. Omdat de contactlens het oog afsluit, voelen veel dragers niet wanneer het oog te weinig zuurstof krijgt en er problemen en ongemak kunnen ontstaan. Bij het niet tijdig ingrijpen kan blijvende schade ontstaan aan het oog. Daarom raad ik iedereen aan: laat je goed informeren en adviseren. Je hebt maar één paar ogen, wees er zuinig op!”

Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er gezondNU’s medisch team. In de rubriek ‘Deskundige geeft advies’ vragen we aan experts tips over de meest uiteenlopende gezondheidsonderwerpen. Voor deze editie benaderden wij opticien Mascha Zuidgeest. Naast opticien is ze werkzaam als contactlensspecialist en functioneel oogzorgspecialist bij Van Wamelen Optiek. Ze past wekelijks tientallen lenzen aan en is gespecialiseerd in refractie, waar Fixatie Disparatie en het behandelen ervan een onderdeel is. 

Mascha Zuidgeest

Lees meer over dit onderwerp