<-- NIET ACTIEF -->

Verwarming, winter en lenzen – het is geen goed nieuws voor je ogen. Ze voelen in de winter vaak droog aan. Om die reden zie je soms zelfs minder goed.  Maar hoe maak je meer tranen? En kun je dat vervelende, droge gevoel voorkomen?

Droge ogen zijn een bekend fenomeen, vooral ‘s winters. Wanneer de ogen onvoldoende tranen produceren, worden de ogen onvoldoende bevochtigd. Zo ontstaan droge ogen. Er zijn hier verschillende oorzaken voor, zoals bijvoorbeeld diabetes of Parkinson, vaak wordt het ook veroorzaakt door het koude weer tijdens de wintermaanden. Maar niet getreurd: er zijn verschillende manieren om droge ogen te voorkomen!

Wat zijn de symptomen van droge ogen?

Veel voorkomende symptomen van droge ogen zijn een droog, korrelig gevoel en een verminderd zicht na het lezen. Dit gevoel wordt meestal sterker aan het einde van de dag. Ook kan je droge ogen herkennen aan tranende ogen wanneer de ogen in contact komen met de wind.

Hoe voorkom je droge ogen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je ogen voldoende vocht krijgen. Het belangrijkste wat je kunt doen om je ogen vochtig te houden, is ervoor zorgen dat er zo min mogelijk vocht uit je ogen verdwijnt. De volgende tips helpen hierbij:

 • Drink voldoende water.
 • Gebruik een luchtbevochtiger in huis. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht uit je ogen verdampt.
 • Eet voedsel dat veel vitamine A, C en E en omega-3-vetzuren bevat.

Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk vocht uit de ogen verdwijnt. Dit doe je door rekening te houden met de volgende tips:

 • Gebruik een (zonne)bril om je ogen te beschermen tegen de wind.
 • Vermijd roken, zowel actief als passief.
 • Zorg ervoor dat je je contactlenzen niet te lang achter elkaar draagt.
 • Droge ogen kunnen ook voorkomen na een ooglaserbehandeling.

Hoe behandel je droge ogen?

Wanneer je eenmaal last van droge ogen hebt, dan zijn er een aantal aanpassingen die je in je dagelijkse leven kunt maken om hier snel weer vanaf te komen:

 • Geef je ogen korte pauzes gedurende de dag. Dit doe je door je ogen zo’n 5 à 10 minuten gesloten te houden.
 • Draag vaker een bril. Contactlenzen kunnen droge ogen namelijk verergeren.
 • Wrijf niet te veel in je ogen: dit veroorzaakt ontstekingen en gaat droge ogen niet ten goede.
 • Zit niet te dicht in de buurt van een hittebron gedurende de dag, aangezien dit je ogen nog meer kan uitdrogen.

Mochten al deze tips niet helpen, dan is het verstandig om oogdruppels aan te schaffen. Deze druppels helpen je met het vochtig houden van je ogen. Zorg er echter wel voor dat je druppels gebruikt die door een expert geadviseerd zijn.

Meer lezen over droge ogen? Kijk op: www.visusoogkliniek.nl »