De boodschap dat het slechter gaat met de aarde horen we vaak: we kopen te veel, stoken te veel en eten te veel. En als we zo doorgaan, hebben we over tien jaar niet één, maar drie aardbollen nodig. Wat kun je zelf doen om energie te besparen? En hoe haken bedrijven op deze trend in? Trendwatcher Andrea Wiegman signaleerde de beste duurzame tips en zet ze op een rij.
Duurzaamheid is als trend een blijvertje, stelt trendwatcher Andrea Wiegman. Dat zie je bijvoorbeeld aan het aantal merken dat bewust kiest voor duurzaamheid. Zo worden verpakkingen – van verzorgingsproducten tot aan melkpakken – kleiner en worden ze steeds vaker op een ecologische manier gemaakt. Ook thuis kun je zuiniger met energie omgaan. Je kunt er bovendien een boel geld mee besparen. Van grote tot kleine aanpassingen, dit zijn tips voor een energiezuinig huis:
1. Ga voor kleinere producten
Een joekel van een huis – waarom zou je? Kleiner leven is de trend. En dat hoeft niet in de vorm van een tiny house. Je kunt ook kiezen voor deodorant in een kleiner formaat, zoals ‘compressed’ deodorant. De deo’s zijn ‘compressed’, waardoor er minder drijfgas en aluminium nodig is. De CO2-uitstoot wordt daarmee verminderd tot 20 procent. Als 1 miljoen mensen gebruik maken van compressed deo, besparen we al gauw 696 ton CO2. Perfect voor het milieu!
2. Begin met delen
Kopen doen we steeds minder graag, delen is voordeliger en bovendien veel leuker om te doen – zo leer je nog eens mensen kennen! Peerby.nl is zo’n website om spullen met je buren uit te wisselen. Heb je een keer onverwachts een reparatie nodig aan je huis, dan is een boormachine binnen de kortste keren geregeld.
3. Zon = energie
Denk je aan duurzame energie, dan denk je waarschijnlijk al gauw aan zonnepanelen. Hierbij worden zonnestralen omgezet in stroom. Het aanschaffen van de panelen is een investering en ook de productie van zonnepanelen is niet extreem zuinig (hier is fossiele brandstof voor nodig), maar dit weegt niet op tegen de uiteindelijke besparing die je hiermee doet. Kijk eens wat de mogelijkheden zijn.
4. Isoleren
Een huis waar je de wind tussen de kieren door hoort komen kan heel knus zijn, maar is niet heel energiezuinig als het op besparen aankomt. Gemiddeld kun je 650 euro per jaar besparen met het isoleren van je dak. Bij een spouwmuurisolatie (de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur) bespaar je 550 euro. Kost je een dag klussen, maar dan heb je ook wat.
5. Vervang je ketel
Oude cv-ketels zijn niet zo energiezuinig. Vervang deze daarom voor een hoogrendementsketel (HR-ketel). Dat scheelt 200 tot 400 euro per jaar. Bij storingen is het belangrijk de ketel zo snel mogelijk te repareren. Ook dit kan je op den duur geld besparen. Gebruik je daarnaast een boiler of geiser? Ga dan voor een combi-ketel. Een ketel gaat maximaal 15 jaar mee.
6. Zuinige apparaten
Een energiebesparende stekkerdoos of een waterbesparende straalregelaar – het zijn allemaal manieren om minder energie te gebruiken in je huis. Vermijd slaapstanden en stekkers die in het stopcontact blijven zitten (ook dan verbruiken ze stroom). Ga je ’s avonds weg en wil je een lampje laten branden? Gebruik dan een tijdschakelaar.