<-- NIET ACTIEF -->

Hetty Crèvecoeur weet als geen ander hoe je je gezondheid en uiterlijk een natuurlijke boost geeft. Het sleutelwoord is hierbij: krachtvoer! Maar de gouden tips van deze gezondheidsdeskundige gaan verder dan je keuken en keukenkastjes. Met ons deelt ze haar beste adviezen om je gezonder, gelukkiger en fitter te voelen. 

Gouden tips heb je nooit genoeg. Daarom vragen wij aan boegbeelden wat hun best bewaarde geheimen zijn. Van een eyeopener die ze ooit hebben opgeduikeld tot een inzicht die ze vanuit de wetenschap toepassen. Dit keer deelt Hetty Crèvecoeur, gezondheidsdeskundige en schrijver van het boek ‘Krachtvoer voor vrouwen’ haar gouden tips:

1. Maak slaap een prioriteit

“We weten allemaal dat goed slapen heel belangrijk is voor je gezondheid, maar in de praktijk komt er weinig van. Toch nog even netflixen, je mail checken of eindeloos zappen om de volgende dag brak op te staan. Maar is het dat echt waard? Als je hondsmoe bent, wordt alles zoveel moeilijker. Ik merk het zelf als ik weinig geslapen heb; ik word intens chagrijnig en sleep me door de dag aldoor denkend: ‘Ik ben zo moehoe!’ Ook kan ik me dan ineens overal zorgen om maken. Nu ik net een kindje heb en slaap er in de nacht bij in schiet, doe ik, waar het kan, een powernap. Mijn favoriete hobby is dan ook echt slapen. Niemand komt tussen mij en mijn bed.”

2. Zorg voor voldoende vitamine G(roen)

“Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Dat zou je snel vergeten als je de hele dag tussen vier muren zit en op schermen tuurt. Natuur hebben we nodig; voor de frisse lucht, de schoonheid, de afstand, diepgang en relativering die het geeft. Natuur kan je ook geweldig helpen. Ben je somber, verdrietig, gestrest of loop je even vast met een project op je werk? Vitamine Groen heeft altijd een weldadige werking. Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms periodes heb dat ik te weinig de natuur op zoek, vaak in drukke tijden als ik het juist kan gebruiken. Tegenwoordig ben ik me daar goed van bewust en maak ik elke dag wel even een wandelingetje. Ik bekijk dan aandachtig alles om me heen en zet al mijn zintuigen open.”

3. Neem een voorbeeld aan dieren

“Ik ben gek op dieren. Voornamelijk poezen maar ook vogels, eenden, hondjes. Ik vind het heerlijk om een tijdje stil te staan en hun gedrag te observeren. Dieren maken zich niet druk, trekken zich niets aan van wat anderen van ze vinden en ze rommelen lekker wat aan in hun eigen wereldje. Vooral katten zijn echte zenmeesters, uren soezen op een warme vensterbank wie wil dat nou niet? En met een aai over de bol, een volle buik en een dak boven hun hoofd zijn ze tevreden, daar kan je nou een voorbeeld aan nemen. Soms ga ik dan ook even een half uurtje mijn kat Loetie nadoen, ligt zij te soezen? Ik doe het ook, even uitrekken, kijken of er nog wat te eten is, weer gaan liggen, beetje mysterieus voor je uitstaren. Probeer het ook eens zou ik zeggen.”

4. Volg de 80/20 regel

“Gezond eten en leven is belangrijk want je gezondheid is een groot goed. Maar ik vind dat we met zijn allen af en toe een beetje doorslaan erin. Gezond eten wordt soms bijna een religie, als je niet precies de regels opvolgt en iets eet wat niet in het plan past ‘zondig’ je. Het gevolg van zo met eten omgaan is dat je je een groot deel van de tijd schuldig voelt en dat is pas zonde! Toen ik net met mijn vak begon en zo veel leerde over voeding kon ik nooit iets in mijn mond stoppen zonder dat het een oordeel gezond of ongezond had gekregen, doodvermoeiend en ongezellig. Nu volg ik al jaren de 80/20 regel. Het grootste deel van de tijd eet ik heel gezond en die overige twintig procent die reserveer ik voor een chippie hier en een patatje daar. Dit soort ‘ongezonde ’voedingsmiddelen horen mijns inziens gewoon bij een gezonde lifestyle. Doordat ik incalculeer dat ik af en toe zoiets eet voel ik me dan ook nooit meer schuldig.”

5. Beheers je bloedsuikerspiegel

“Daar komt Hetty weer met haar bloedsuikerspiegel. Want als iemand me vraagt wat is een goede tip voor je gezondheid? Dan noem ik altijd deze. Met een stabiele bloedsuikerspiegel kan je de wereld aan. Je hersenen hebben dan voldoende energie, je hebt geen hongergevoel en wordt niet overvallen door snaaitrek en een leeg pak koekjes achteraf. Zo’n bloedsuikerspiegel bereik je door eiwitrijk te eten, vooral in de ochtend, en matig te zijn met koolhydraten. Ik eet zelf al een aantal jaar volgens het paleodieet en ik zou niet anders meer willen.”

6. Ruim op als therapie

“Ik moet zeggen dat Marie Kondo echt een punt heeft. Vroeger was ik een beetje een rommelaartje, wel achter de schermen hoor. Als je bij mij een kast opentrok kon je nog wel eens schrikken. Door de jaren heen ben ik steeds netter en georganiseerder geworden. En toen ik vorig jaar zwanger was, kende mijn nesteldrang geen grenzen. Ik kon alleen maar denken aan wat ik nog meer bij het grofvuil kon doen. Een schoon huis, met voor alles een vaste plek en de administratie op orde geeft zoveel rust. En de daad van het schoonmaken zelf is therapie. Als ik me rot voel ga ik opruimen en het helpt altijd. Schoonmaken is net als sporten; je hebt achteraf nooit spijt dat je het gedaan hebt.”