<-- NIET ACTIEF -->

Als er iemand is die hoogsensitiviteit op de kaart heeft helpen zetten, dan is het wel actrice en coach Liesbeth Kamerling. Met haar boek ‘Overprikkeling’ geeft ze HSP’ers tips en tricks om meer uit jezelf te halen. Ook met ons deelt zes gouden tips voor een leven met meer balans.

Gouden tips heb je nooit genoeg. Daarom vragen wij aan boegbeelden wat hun best bewaarde geheimen zijn. Van een eyeopener die ze ooit hebben opgeduikeld tot een inzicht die ze vanuit de wetenschap toepassen. Dit keer deelt Liesbeth Kamerling, actrice, coach en schrijver van het boek ‘Overprikkeld’ haar gouden tips:

1. Wat je geeft, krijg je terug

“Ik zie dit heel breed. Als je goed eet, voel je je lekker. Als je gul bent, ontvang je ook veel. Als je sport, krijg je energie. Maar vooral: wees lief voor elkaar en voor vreemden, dan komt bij iedereen weer die liefde terug.”

2. Soms is iets wat niet doorgaat, het beste wat je kan overkomen

“Soms wordt iets afgeblazen of uitgemaakt of krijg je die baan niet. Vaak kun je achteraf pas zien dat het voor jou helemaal niet zo erg was, misschien zelfs veel beter! Het heeft ook met accepteren te maken. Ik denk echt bijna altijd: ‘Het zal wel ergens goed voor zijn’. Klinkt nonchalant, maar ik geloof er heilig in.”

3. Kies voor rust, reinheid, regelmaat

“Ik vond dat vroeger altijd saai klinken, maar het zorgt ervoor dat ik me veel leuker voel de hele dag. Op tijd naar bed, want voldoende slaap is zó belangrijk! Maar ook regelmatig sporten, regelmatig eten, veel groenten eten en veel water en theedrinken gedurende de dag. Dan kun je daaromheen gek doen.”

4. Sta een uur eerder op

“Dan heb voor alles meer tijd natuurlijk, maar dat relaxte gevoel neem je de hele dag met je mee. Je kunt je dag nog even beter plannen, opruimen of alvast brood smeren voor de kinderen. Zo heb je meer tijd om samen te ontbijten.”

5. Bedenk wat je minimaal in de week aan sport wilt doen

“En maak dan een weekschema met sportschool- en yogalessen die je dan kunt volgen. Als je dat van tevoren bekijkt en vastlegt, is de kans groter dat je gaat. Als ik niet aan mijn minimale sportbehoeftes voldoe, loop ik snel vast. Ik word moe, krijg last van mijn onderrug of voel me gewoon niet zo lekker. En je kunt je schema iedere week opnieuw maken, als je er maar voor zorgt dat alles erin zit wat je nodig hebt om je fit te voelen. Daarmee investeer je in jezelf, je bespaart ziek zijn en je voelt je lekker!”

6. Eet geen suiker meer

“Suikervrij eten is even inkomen, maar dan weet je waar suiker aan toegevoegd is. Bij de ingrediënten kun je het zo zien. Er is voor alles een variant te vinden waar bijvoorbeeld agavesiroop aan is toegevoegd in plaats van suiker. Veel beter. Af en toe kun je natuurlijk gewoon taart eten, zoals op een verjaardag. Als je het maar niet in huis hebt.”

Fotocredits: Joshua Rood