<-- NIET ACTIEF -->

Ons voedingspatroon kan behoorlijk veel invloed hebben op onze bloeddruk.
Hypertensie (hoge bloeddruk) kan veel schade aanrichten in het lichaam en zelfs zorgen voor hartfalen. Gelukkig kun je met aanpassingen in je voedingspatroon een verhoogde bloeddruk de kop indrukken.

Pas op met zout

Ons lichaam heeft zout nodig, maar te veel leidt tot een overschot aan natrium in het lichaam. Deze stof verhoogt de bloeddruk. Een zoutinname van ongeveer drie gram per dag is voldoende. Doordat voeding van zichzelf ook veel zout bevat – denk aan brood, soep, drop en vleeswaren – krijgt bijna iedereen ongeveer het dubbele aantal gram zout binnen. Laat dus wat vaker het zoutvaatje in de kast staan en probeer zoutarme producten te kopen.

Minder alcohol

Gezellig met collega’s of vrienden een borrel drinken; niets mis mee. Maar wanneer je meer dan twee alcoholische consumpties per dag drinkt, verhoogt je bloeddruk. Pas daar dus mee op.

Vezels, vezels en nog meer vezels

Bonen, peulvruchten en volkorenbrood; producten boordevol vezels. Vezels zorgen ervoor dat onze bloedsuikerspiegel in balans blijft door een langzamere afgifte van voedingsstoffen aan het lichaam. Gooi dus de volgende keer geen witbrood in je winkelwagen, maar een heerlijk en vezelrijk volkorenbrood.

Kalium

Heb je een te hoge bloeddruk door een te hoge zoutinname? Zorg er dan voor dat je genoeg kalium binnenkrijgt. Kalium zorgt er namelijk voor dat vocht het lichaam kan verlaten. Ook het te veel aan natrium wordt dan verwijderd. Is de supermarkt nog open? Koop dan snel aardappelen, tomaten, broccoli en bananen. Die zijn namelijk rijk aan kalium.

Behalve het aanpassen van je voedingspatroon, zijn er nog andere mogelijkheden om op een natuurlijke wijze de bloeddruk te verlagen. Beweeg genoeg per dag, rook niet en zorg ervoor dat je ontspannen bent.