Die crème bij spierpijn of dat potje met pillen die je rustiger laten voelen. Iedereen heeft wel homeopathische middelen in zijn kast. Maar is het wel echt homeopathisch? Stiekem gooien we elk natuurlijk middel op de homeopathie-hoop. Tijd voor gezondNU om orde te scheppen in deze chaos.
Iedereen heeft wel eens van homeopathie gehoord, helemaal sinds de wetgeving in 2012 werd aangepast. De verpakking is nu een (klein) raadsel, want hier staat niet meer op voor welke gezondheidsklacht je het product kunt gebruiken. Misschien worden daarom veel natuurlijke middelen op dezelfde homeopathie-hoop gegooid. Weet jij het verschil tussen fytotherapie, homeopathie en voedingssupplementen? Wij leggen het uit, zodat je het voortaan wel weet.
Dit is fytotherapie
Fytotherapie wordt ook wel kruidengeneeskunde genoemd. Een ui naast je bed als je verkouden bent, is feitelijk fytotherapie. Fytotherapeutische middelen zijn honderd procent plantaardig. De werkzame stoffen uit geneeskrachtige planten worden in hun normale dosering toegediend en zijn dus niet verdund.
Bekende planten in fytotherapeutische middelen zijn bijvoorbeeld sint-janskruid, ginseng en jojoba.
Dit is homeopathie
Bij homeopathie wordt een ziekte bestreden door verdunde stoffen te gebruiken, deze stoffen zouden in pure vorm dezelfde symptomen oproepen als de ziekte die er mee wordt bestreden. Op de site van klassieke homeopathie wordt dit mooi uitgelegd: ‘Wanneer iemand gestoken wordt door een wesp zal de klassiek homeopaat het middel ‘Apis’ geven, dat bestaat uit verdund bijengif. Het lichaam reageert op een andersoortige prikkel, die lijkt op de werkelijke prikkel. De Apis zet het lichaam aan om, op basis van herkenning, het ziekelijke proces (de dikke zwelling) om te keren.’
Daarnaast wordt bij klassieke homeopathie niet alleen naar de klacht gekeken, maar ook naar de verschillende lichamelijke en emotionele kenmerken van de persoon. Het is belangrijk dat het middel past bij de persoon. Het grote verschil tussen fytotherapie en homeopathie, is dat homeopathische middelen verdund en geschud worden. Ook wordt er niet alleen gebruik gemaakt van plantaardige stoffen, maar ook minerale, dierlijke, menselijke, scheikundige en farmaceutische stoffen.
Bekende homeopathische middelen zijn bijvoorbeeld paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) en nux vomica (Braaknoot) bij misselijkheid en braken met kokhalzen en oprispingen.
Dit zijn voedingssupplementen
Hoeveel potjes staan er in jouw (keuken)kastje? De kans is groot dat hier een aantal voedingssupplementen tussen staan. De bekendste voedingssupplementen bevatten vitaminen en mineralen, maar er bestaan ook supplementen met plantenbestanddelen, algen, probiotica, paddenstoelen en meer. Het zijn meestal stoffen die al in onze voeding zitten, maar waar we snel te weinig van binnenkrijgen. Deze supplementen kun je niet alleen in de vorm van een tablet of capsule kopen, maar ook vloeibaar of als poeder.
Bekende voedingssupplementen zijn vitamine C, magnesium en natuurlijk multi’s.
Meer weten over homeopathie? Hier vind je de belangrijkste vragen op een rij.