Als je ouder wordt, slijten je botten. Toch? Ja en nee … Want artrose komt voor onder oudere, maar ook onder jongere mensen. Is dat een verrassing voor je? Dan hebben we er nog meer. Is artrose bijvoorbeeld hetzelfde als slijtage? En waarom slijt jij wel, maar de buurvrouw niet?
Om erachter te komen wat artrose precies is, duiken we het lichaam in. Verrassing: artrose is géén slijtage! Maar wat dan wel? In een gewricht kunnen twee botten ten opzichte van elkaar bewegen. De delen van de botten die elkaar raken, zijn bedekt met kraakbeen. Dit is een glad, enigszins verend weefsel. Samen met het gewrichtsvocht zorgt het kraakbeen ervoor dat de gewrichten vrijwel wrijvingsloos ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit. Het kraakbeen wordt minder glad en raakt beschadigd, doordat de stofwisseling verslechtert. Hierdoor zwellen de gewrichten op, kunnen naast het gewricht harde knobbels ontstaan en wordt bewegen pijnlijk. Artrose heeft veel invloed op het dagelijks leven en de kwaliteit van leven.
Krijgt iedereen artrose?
Artrose ontstaat meestal bij mensen die jonger zijn dan 65 jaar. Het is dus geen ouderdomsziekte en komt niet (altijd) door slijtage! Bijna iedereen boven de 75 heeft een vorm van artrose. Toch krijgen we niet allemaal last van op onze oude dag. Er zijn namelijk factoren die het ontstaan bevorderen, zoals: overgewicht, beschadiging van een gewricht, zwaar lichamelijk werk, erfelijkheid, aangeboren groeistoornissen bij gewrichten, doorgemaakte botbreuken in (de buurt van) een gewricht. Artrose komt ook bij dieren zoals honden, katten en paarden.
Is reuma hetzelfde als artrose?
Nee, reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan of rondom het gewricht. Veel artsen denken dat artrose hier niet bij hoort, omdat het geen ontstekingsreuma is. Dat klopt niet: artrose is een reumatische aandoening. Artrose komt vaak voor in de nek, handen, rug, ruggenwervels, schouder, voet en knie.
Yin-yoga tegen de pijn
Bij artrose kun je het lichaam beter niet overbelasten. Toch is niet bewegen ook geen optie: de spieren en pezen rondom de gewrichten moeten soepel blijven en sterker worden. Dit geeft ondersteuning en werkt schokdempend voor de gewrichten. De oplossing: yin-yoga. Dit is een rustige vorm van yoga, de tegenhanger van yang-yoga. Deze vorm van yoga kan helpen tegen de pijnklachten, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Montreal. De proefpersonen voelden zich na de yogaoefeningen flexibeler en positiever. Ook zwemmen en wandelen zijn goede activiteiten.
Zet silicium op het menu
Het mineraal silicium, ook wel kiezelzuur genoemd, ondersteunt de gezondheid van botten en pezen. Silicium is geen essentieel spoorelement en kun je in veel voeding vinden. Zo zit het in gierst, haver, citrusfruit, groente, bamboe en heermoes. Eet vooral gevarieerd en volwaardig, dat is altijd belangrijk en ondersteunt je gezondheid.