Een pijnlijke enkel, hielspoor of teenproblemen. Geen enkele voetklacht verwelkom je met open armen. Maar hoe ontstaan ze en hoe kunnen we ze voorkomen? Wij vroegen het aan voetkundige en bewegingsanalist Yvonne Bontekoning.
Maar liefst 23 tot 33 procent van de mensen heeft wel eens last van voetklachten, vertelt Yvonne Bontekoning die gespecialiseerd is op het gebied van voetklachten. “Hallux valgus, oftewel een scheefgroeiende teen, is de meest voorkomende voetklacht. Er ontstaat dan een pijnlijke bobbel aan de zijkant van je teen. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen.” Daarnaast komt de voetkundige veel mensen met hielspoor tegen.
Als we vragen of we ons hier zorgen om moeten maken, zegt de bewegingsanalist volmondig ja. “Voeten zijn het fundament van ons lichaam. Bij voetklachten kan onze lichaamshouding veranderen, omdat je een verkeerde voetstand compenseert met je manier van lopen of staan.”
Schoenen zijn ongezond voor onze voeten
Hakken, ballerina’s, laarzen of gympen. We stoppen onze voeten in allerlei schoeisel. Maar of dat zo gezond is, betwijfelt Bontekoning. “We denken dat schoenen nodig zijn om onze voeten te ondersteunen, maar we hebben niet voor niets 28 botten en 33 gewrichten in onze voeten. Onze schoenen belemmeren de natuurlijke bewegingen in je voet. Hierdoor worden je spieren slap en gewrichten stijf en kunnen voetklachten ontstaan.”
Ook de rest van ons lichaam kan hier de dupe van worden. “Alle gewrichten in het lichaam zijn als schakels in een keten met elkaar verbonden. “Veranderen gewrichten in je voet? Dan reageren andere gewrichten zoals je knieën, heupen, wervelkolom en de gewrichten in de lage rug of nek hier direct op.” Het lastige: dit merk je vaak niet direct. “Heb je langere tijd last van ‘luie’ voetspieren, dan krijg je langzaamaan last van klachten.”
Meer voetklachten dan vroeger
Vroeger werd daarentegen veel meer op blote voeten gelopen dan tegenwoordig. “In India of sommige landen in Afrika komen voetklachten zoals een ingroeiende teen nauwelijks voor. En daar lopen ze nog steeds veelal op blote voeten.” Ze vervolgt: “Als je op blote voeten loopt, moeten je spieren harder werken en worden je tenen niet samengedrukt. Veel schoenen hebben een spitse neus, waardoor tenen kunnen vergroeien. Verder speelt waarschijnlijk mee, dat we in het algemeen veel minder bewegen dan honderden jaren terug. Dat voetklachten zijn toegenomen, is dus niet vreemd.”
Train je voeten
Last van je voeten? Dan adviseert Bontekoning om in beweging te komen. “Welke oefeningen je moet doen, ligt aan de voetklacht. Het beste is om eerst medisch advies te vragen bij een bewegingsanalist of voetkundige. Vervolgens krijg je oefeningen mee. We raden aan om minimaal drie keer per week zo’n vijftien minuten te oefenen, in combinatie met lopen op blote voeten en het dragen van hulpmiddelen zoals tape en teenspreiders.”
Voetklachtenvrij?
Ook zonder voetklachten kun je aan de slag. Zo raadt de voetkundige aan om voor gezonde voeten op blote voeten te lopen: “Het is belangrijk om dit rustig op te bouwen. Begin met tien minuten per dag en breid dit langzaam uit. Daarnaast kun je ook voetoefeningen doen en teenspreiders dragen.” Wat je juist niet moet doen volgens de bewegingsanalist is steunzolen en stevige schoenen dragen. Heb je ze toch in huis, gooi ze niet gelijk aan de kant. “Ga eerst je voeten trainen.”