Hulp vragen bij afvallen, gezonder eten en meer bewegen. Het zijn stuk voor stuk mooie, gezonde voornemens voor het nieuwe jaar. Zit hier ook jouw doel tussen? Dan is het de moeite waard om een zorgverzekering te kiezen die een leefstijlprogramma vergoedt.
Leefstijlprogramma’s zijn niet nieuw, maar wat wél nieuw is is dat steeds meer zorgverzekeraars een vorm daarvan aanbieden en vergoeden. In 2019 werd dit voor het eerst aangeboden. En ook voor 2021 kun je hier weer voor kiezen als je een zorgverzekering gaat afsluiten. Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om je eerst in te lezen. Daarom zetten we de vier belangrijkste feiten over het leefstijlprogramma in de zorgverzekering op een rij.
Feit 1: Je krijgt op verschillende fronten begeleiding
Het leefstijlprogramma is in het leven geroepen om mensen met overgewicht te helpen om gezonder te gaan leven. Het aantal mensen dat te zwaar is, neemt in ons land nog elke dag toe, met diabetes type 2 en hart- en vaatziekten als gevolg. Alleen afvallen is niet genoeg, dus daarom biedt het leefstijlprogramma een totaalpakketje aan en krijg je op verschillende manieren begeleiding. Zo krijg je ondersteuning bij minder en gezonder eten, meer bewegen, ontspanning, beter slapen en gedragsverandering. Die hulp krijg je bijvoorbeeld van een leefstijlcoach, diëtist of fysiotherapeut.
Feit 2: Om in aanmerking te komen moet je overleggen met je huisarts
Vanuit de basisverzekering worden er verschillende programma’s en behandelingen vergoed die in het teken staan van een gezonde leefstijl. Je zou verwachten dat iedereen hier recht op heeft. Toch is dat niet altijd zo. Om er gratis gebruik van te mogen maken, moet je hier in sommige gevallen voor in aanmerking komen. Zo moet er – om in aanmerking te komen voor een langdurig leefstijlprogramma – bijvoorbeeld sprake van zijn dat jouw huidige gewicht gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Om dit te bepalen moet je dit volgens Thuisarts eerst overleggen met je huisarts. Hij of zij verwijst je dan door naar een goedgekeurd leefstijlprogramma.
Feit 3: Je kunt er nog steeds gebruik van maken
Wat als je niet in aanmerking komt voor het leefstijlprogramma, omdat je bijvoorbeeld een goed gewicht hebt, maar je wilt toch wat kilo’s kwijt of gezonder leren eten? Het goede nieuws: ook dan kun je er nog steeds gebruik van maken, namelijk vanuit de aanvullende verzekering. Maar let op: niet alle verzekeraars vergoeden dit, deels of helemaal. Check dit daarom eerst bij je huidige zorgverzekeraar en ga een zorgverzekering vergelijken voor 2021. Verzekeraars die dit in 2021 wel doen, zijn onder andere Ditzo, Interpolis en Pro Life.
Feit 4: Ook andere gezonde voornemens worden (soms) vergoed
Zit je mentaal niet lekker in je vel of wil je stoppen met roken, maar het lukt niet? Vanuit de basisverzekering kun je elkaar jaar één stoppen-met-roken programma volgen. Ook psychologische zorg wordt soms vanuit de basisverzekering vergoed. Voor je geestelijke gezondheid kunt natuurlijk ook denken aan alternatieve geneeswijzen, zoals mindfulness en acupunctuur. Vanuit de aanvullende verzekering krijg je dit vaak wel vergoed.