Aan lage rugpijn, ook wel spit of lumbago genoemd, ontkomt bijna niemand. Er zijn maar weinig mensen die deze stekende of zeurende pijn niet kennen. Heb je last van rugpijn en wil je er zo snel mogelijk vanaf komen? Lees dan zeker deze feiten over deze veelvoorkomende kwaal.
1. Meestal wordt er geen oorzaak van lage rugpijn gevonden
Bij 95 procent van de mensen met een lage rugpijn blijft het een raadsel waar de pijn door wordt veroorzaakt. Er wordt geen duidelijke lichamelijke afwijking gevonden. Wel is gebleken dat een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid vaak meespeelt. Bij belastbaarheid gaat het niet alleen om wat iemand lichamelijk, maar ook geestelijk aankan. Zo kan de (onbewuste) angst voor bewegen veel effect hebben. Is er wel een oorzaak van de lage rugpijn aan te wijzen, dan gaat het soms om een wervelbreuk, artrose, een infectie of beknelde zenuw.
2. Een röntgenfoto, CT- of MRI-scan heeft geen zin bij een pijnlijke rug
Wie denkt dat een röntgenfoto, CT- of MRI-scan bruikbare informatie oplevert bij lage rugpijn, komt van een koude kermis thuis. Bij veel mensen is er wel iets geks op een foto of scan van de rug te zien, ook als ze nooit rugpijn hebben. En wordt er een afwijking gevonden, dan heeft dit bijna nooit te maken met de pijn in de onderrug. Ook het advies bij lage rugpijn blijft hetzelfde: in beweging blijven. Soms krijgen mensen door een foto of scan dan ook onnodige behandelingen.
3. Bij lage rugpijn is in beweging blijven heel belangrijk
Bij lage rugpijn is het verleidelijk om zo min mogelijk te bewegen. Toch is in beweging blijven juist het medicijn. Denk aan wandelen, fietsen, zwemmen en andere vormen van beweging die niet te veel pijn geven. Wachten met sporten tot je rug weer piekfijn is, is dan ook niet nodig. Op bed liggen om de pijn te verminderen, wordt vaak afgeraden. Het kan er namelijk voor zorgen dat het herstel langer duurt.
Als we Dr. Google om hulp vragen, komen we vaak genoeg uit bij vreemde adviezen en hardnekkige fabels waardoor je met een kluitje in het riet wordt gestuurd. Dat moet anders! gezondNU helpt je in deze rubriek op weg door belangrijke feiten over kwalen op een rij te zetten, zodat je jouw kennis kunt opkrikken.