<-- NIET ACTIEF -->

Dat Japanners zo oud worden en zo lang gezond blijven, is dat toeval? Volgens diverse onderzoeken zijn Japanse kinderen de gezondste ter wereld en staat Nederland – helaas – een stuk lager. Kunnen wij daarvan profiteren? Ja: dit zijn de vijf gezonde geheimen van Japanners.

Geheim 1: Véél groenten, fruit en granen

De Japanse Schijf van Vijf ziet er behoorlijk anders uit dan die van ons. Op het menu staat vooral soja, zeewier, miso, verse kruiden, zeewier en vette vis. Traditioneel bestaat het Japanse dieet voor ongeveer zeventig procent uit groenten, fruit en granen. Voor vijftien procent bestaat het uit soja en zeewier. Vis en zeedieren beslaan tien procent van het menu en vijf procent is vlees, gevogelte en eieren. Daardoor krijgen Japanners relatief veel onverzadigde vetzuren en weinig verzadigde vetzuren binnen. Dat is de reden, zeggen onderzoekers, dat het sterftecijfer ten gevolge van hart- en vaatziekten in Japan veel lager ligt dan bij ons in het Westen. Tot anderhalve eeuw geleden aten ze in Japan zelfs helemaal geen vlees.

Geheim 2: Lopen is een levensstijl

Iedereen in Japan weet hoe belangrijk het is om te bewegen. Lopen is hier een levensstijl. Bijna niemand neemt de auto naar zijn werk, iedereen wandelt. Het verkeer staat toch bijna altijd vast. Alleen de gangen van de metro zet de stappenteller van Japanners al op een paar kilometer per dag.

Geheim 3: Japanners leren als kind al over voeding

Japanners leren al op jonge leeftijd van hun ouders welke voedingsstoffen gezond zijn. Ze koken zowel in restaurants als thuis met kruiden om ziektes te voorkomen. En ze hechten veel waarde aan seizoensproducten, want in de winter heb je nu eenmaal andere voedingsstoffen nodig dan in de zomer.

Geheim 4: Alles is in balans

Balans is in de Japanse samenleving heel belangrijk. In Japan zie je niet zo snel iemand voordringen in de rij bij de supermarkt. Die balans zie je overal terug. In de manier waarop Japanners hun huis inrichten, de wijze waarop ze gerechten serveren en ook de manier waarop ze hun dieet indelen. Ze eten volgens het principe van ‘Hara hachi bu’, wat ‘eet tot je voor tachtig procent vol zit’ betekent. En of ze nu sushi rollen, vis grillen, fruit vervoeren of thee serveren, ze doen het allemaal met aandacht en toewijding.

Geheim 5: Japanners eten en gebruiken yuzu

Yuzu is een Japanse citrusvrucht die veel meer vitamines en antioxidanten bevat dan andere citrusvruchten, zoals citroenen en sinaasappels. Behalve culinair (chef-koks roemen de yuzu vanwege zijn aromatische smaak) worden de vruchten ook medicinaal gebruikt. Japanners geloven dat het griep en verkoudheid op afstand houdt als je een yuzubad neemt. Bovendien zou de olie in de schil heel goed zijn voor de huid. Een vrucht die overal goed voor is!