Onthulling: zelfs diëtisten gaan wel eens naar de snackbar. Maar wat kiezen ze? Gaan zij voor de gezondste optie (en bestaat die in een snackbar?)? Of kiezen zij, als ze er dan toch zijn, voor de vetste snack met extra mayo? Bekende diëtisten en voedingskundigen maken hun snackgeheimen bekend. Wees gewaarschuwd: hierna is trek in een vette hap gegarandeerd.
Patatje flip en beker snackgroente
Eibertje van Halteren, diëtist gespecialiseerd in de levensmiddelenindustrie: “De snackbar op zijn tijd is natuurlijk hartstikke lekker. Als ik iets haal, is het een patatje flip: saté en mayo zonder ui. Volgens mij noemt de rest van Nederland het een patatje oorlog, maar waar ik vandaan kom dus flip. Daarnaast neem ik een knakworst met ketchup. Die wordt niet in de frituur verwarmd. Lekker en je mist zo toch een stuk ongezonde vetten.”
Voedingscentrum: “Vette snacks leveren veel calorieën en zout en weinig voedingsstoffen. Je kunt er dus beter niet te veel van eten. Neem bij uitzondering een hartige snack of drie keer per dag een kleiner extraatje. Je kunt het beste een snack kiezen van minder dan 110 kilocalorieën. Als voorbeeld: een worstenbroodje levert al 287 kcal. Ook binnen de snackbars vind je steeds vaker gezondere alternatieven voor een vette snack, zoals een beker snackgroente.”
Geen vlees en witte sauzen
Tally Zangy, voedingskundige: “Een broodje groentekroket! Ik eet weinig tot geen vlees eet en de kroket op een vers kadetje vult toch goed. Uiteraard met mosterd!”
Esmee Kohler, auteur van Het Normale Dieet: “Ik heb voor mezelf een regel opgelegd: ik kies voor één gerecht en ga niet voor én een frietje én een (gefrituurde) snack. Ook kies ik bij voorkeur rode sauzen in plaats van calorierijke witte sauzen. Ik neem bijvoorbeeld een hamburger of een kroket (zonder broodje!) en combineer dit met een salade of veel groentes. Grote porties friet met mayonaise, de kapsalon en een broodje shoarma met knoflooksaus laat ik sowieso aan mijn neus voorbijgaan. En: de milkshake. Nog zo’n calorie-knaller!”
‘Snacks voegen weinig toe’
Mieke Kosters, gewichtsconsulente: “Ik geloof dat je jezelf niets moet verbieden, maar wat wil je echt? Ik ga zelf niet zo heel vaak naar de snackbar. Als ik in de snackbar ben, eet ik gewoon patat met pindasaus en soms een kroket. Om in de snackbar een blaadje sla te vragen, gaat mij te ver. Zo af en toe naar de snackbar gaan lijkt me geen enkel probleem. Geniet er vooral van!”
Katinka Huiskamp, diëtist: “Ik kom echt nooit in de snackbar, maar áls ik er was, zou ik een patatje kiezen. Met tomatenketchup en augurkjes. Goed gebakken patat vind ik lekker en minder onnatuurlijk dan kroketten en frikadellen. Dat is niks voor mij. Wat dat betreft zou ik liever naar McDonalds gaan voor een salade en Franse frietjes. Of een runderburger met glutenvrij brood. Bij deze keten heb je meer keus en het is volgens mij gezonder dan de snackbar. Bovendien is duidelijk aangegeven welke allergenen de producten bevatten. Eerlijk is eerlijk: snacks zijn leuk als maagvulling, maar voegen verder weinig toe.”
Ook interessant
Zin om te zondigen, maar wil je liever geen patat van de snackbar? Kies van voor zelfgemaakte, zoete aardappelfriet. Gezonder en makkelijk te maken. Hier leggen we je uit hoe je de perfecte zoete aardappelfriet in een handomdraai op tafel zet.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.