<-- NIET ACTIEF -->

We schillen een sinaasappel en ui. En die schillen? Die gooien we weg. Zonde, want je kunt er nog van alles mee. Zes voedingsmiddelen op een rijtje, waarvan jij iets weggooit dat echt niet nodig is. Voortaan gebruik je het hele product. Goed voor de portemonnee én het milieu.

Van de volgende ‘restproducten’ kun je nog prima een snack, bouillon of masker maken. Doe er je voordeel mee!

De schil van een sinaasappel

Terwijl we genieten van een sinaasappel, ligt de schil in de afvalbak. Dat kan anders! De geur is fantastisch, maar er zitten ook vezels en vitamine C in. Gebruik een kaasschaaf of rasp om een paar stukje over vis of kip te doen. Dit kun je natuurlijk ook doen met een citroen of limoen. De schil van een sinaasappel kun je ook gebruiken om sinaasappelwater te maken voor je gezicht.

De zaadjes van een cantaloupe

In de zomer is een cantaloupe meloen heerlijk. En hoewel je vaak de zaadjes al eerste weggooit, zijn ook die te gebruiken. In de zaadjes zitten gezonde vetten in de vorm van omega 3. Ze zijn heerlijk als snack; rooster ze even in de oven en doe er wat olijfolie overheen. Je kunt ze ook door een salade doen.

De schil van een ui

De schil van een ui is vooral handig als smaakmaker. Zo kun je die toevoegen aan een stoofpot voor wat extra smaak. Wel eruit halen voordat je het eten serveert. Of maak er een bouillon van.

De rand van een meloen

Maak een lekker sapje met de hele meloen. Het kan, echt! Doe de randen van de meloen in een smoothie, samen met de rest van de meloen, en andere vruchten. Meloen bevat meer snelle koolhydraten en geeft dus een piek in je bloedglucosewaarde. Combineer het met appel, peer, aardbei of pruim.

De topjes van bleekselderij

In supermarkten zitten ze er soms al niet meer aan: de bladeren van de bleekselderij. Als ze er groen en fris uitzien, kun je ze gewoon eten. Gebruik ze als smaakmaker en voeg ze toe aan een soep of saus. Of trek er een lekkere bouillon van. Was ze wel grondig voor gebruik.

De schil van een banaan

Wat kun je met de schil van een banaan? Verrassend veel! Zo kun je er je schoenen mee oppoetsen. Gebruik daarvoor de binnenkant van de schillen en haal er daarna een schone witte doek overheen. Het zou ook goed zijn voor je ogen; de stof luteïne zou het netvlies beschermen tegen schade door overmaat aan licht. Verder kan het gebruikt worden als azijn, gezichtsmasker, luizenbestrijder.