Iedereen houdt van een opgeruimd huis. Maar het opruimen zelf, daar moeten de meeste mensen zin in maken. Het staat gelijk aan gedoe, het huis op z’n kop en gezucht en gesteun. Kan het makkelijker? Gelukkig wel. Met de tips van opruimcoach Annelies Mentink wordt iedereen een goede opruimer.
“In welke ruimte in huis voel je je heel goed?”, is één van de eerste vragen die opruimcoach Annelies Mentink stelt aan de mensen die haar om hulp vragen. “Vaak zijn dat de ruimtes waarin je kunt ademen, waar rust is, waar elk item een vast plek heeft en waar spullen staan die je heel graag ziet. Vergelijk je deze ruimte met de andere ruimtes in huis, dan zie je al snel grote verschillen. Het blijkt dan slim om dingen weg te doen en je huis anders te organiseren.”
Van een rommelig huis kun je volgens Mentink meer last hebben dan je denkt: “Er komen mensen bij mij die zich onrustig voelen, terwijl er geen duidelijke reden voor aan te wijzen is. Vaak storen ze zich onbewust aan alle visuele prikkels om zich heen. De meubels, rondslingerende spullen en alles wat aan de muur hangt, komt allemaal je hoofd binnen. Dat kan je een gevoel van onrust, drukte en ongemak geven.”
Maak opruimen makkelijk(er)
Wie motivatie zoekt om te beginnen met opruimen, kan zich het beste focussen op het gevoel dat het je geeft. Mentink: “Als je opgeruimd hebt, kan dat echt zo’n gelukzalig gevoel geven. Je hebt weer rust en overzicht.” Maar voordat je tevreden in je opgeruimde huis zit, moet er toch echt eerst opgeruimd worden. Hoe maak je het voor jezelf makkelijker? De opruimcoach heeft vier tips:
1. Baken je tijd af. “Neem niet de hele dag vrij om je hele huis op te ruimen. Dat lukt je toch niet. Ga een middag of een uur of drie aan de slag. Zet een wekker zodat je weet wanneer je moet stoppen. Je leven loopt door en na een paar uur vraagt iets anders je aandacht.”
2. Baken je ruimte af. “Focus je op een deel van het huis, zoals de kastjes in de keuken of de slaapkamer. Zo voorkom je dat je straks chaos hebt in het hele huis. Bovendien groeit je motivatie als je succes behaalt met kleine stapjes.”
3. Werk met bakken of dozen. “Haal de ruimte of de kast die je gaat opruimen helemaal leeg. Maak een bak of doos voor de spullen die je wilt houden, spullen die niet op de juiste plek in huis staan en spullen die weg kunnen. Pas als de ruimte ingericht is met de spullen die mogen blijven, zet je de spullen die niet op de juiste plek stonden terug.”
4. Maak een foto van spullen met emotionele waarde. “Je hebt geen spullen nodig om herinneringen op te roepen. Herinneringen bewaar je in je hart. Als je ergens geen afscheid van kunt nemen, kun je er ook een foto van maken. Doe het daarna weg en plaats het op je computer als screensaver. Na een tijdje heb je de foto niet meer nodig, omdat je er zo vaak naar gekeken hebt.”
Begin met 15 minuten per dag
Is opruimen iets dat je iedere dag moet doen? Mentink: “Voor mensen die nooit opruimen wel. Begin dan met een kwartier per dag. Neem een la onder handen of maak het aanrecht leeg voor het slapen, dat is ’s ochtends ook een veel aangenamer gezicht.” De opruimcoach ruimt zelf niet meer iedere dag op. “Alles wat ik heb heeft een functie of heb ik graag om mij heen. Daardoor heb ik nog maar weinig spullen. Ik ben niet iedere dag bezig met opruimen, maar ik ben wel iedere dag bezig met de spullen die ik gebruik terug te leggen op hun vaste plek. Dat voelt niet als opruimen, omdat het gewoonte is. Het zit in mijn systeem gebakken.”
Wil je echt duurzaam opruimen, dan is het belangrijk dat je stilstaat bij de spullen die je koopt. “De meeste mensen beseffen niet hoeveel spullen ze iedere dag opnieuw hun leven binnenlaten”, vertelt Mentink. “Als je duurzaam wilt opruimen, moet je daar ook bij stilstaan. Vraag jezelf af of je het echt nodig hebt en probeer open te staan voor deel- en leeninitiatieven. Hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft op te ruimen.”
Wist je dat je je huis in een half uur schoon kunt maken? Hier lees je hoe je dat doet.