<-- NIET ACTIEF -->

Wat eet jij op vakantie? Acht op de tien Nederlandse vrouwen past haar voedingsgedrag aan tijdens haar vakantie. En dat zijn meestal geen ‘gezonde’ aanpassingen… Croissants, een extra wijntje of drie bolletjes ijs in plaats van één. Gezond eten is niet zo makkelijk op vakantie, of wel? Met deze 9 tips lukt het jou deze vakantie wel.

Bijna acht op de tien Nederlandse vrouwen past haar voedingsgedrag aan tijdens haar vakantie. En 69 procent laat zich op culinair gebied wat meer gaan, blijkt uit onderzoek onder duizend Nederlandse vrouwen. En bij thuiskomst? Dan schamen ze zich en gaan ze ter compensatie bewust gezonder eten. Niet nodig! Met deze tips lukt het jou om gezond te eten tijdens de vakantie. Echt!

Check de omgeving

Je kunt al beginnen voordat je op vakantie gaat door te lezen over de omgeving. Wat zijn goede restaurants, wanneer is er markt? Je kunt ook bij de camping of het hotel vragen naar gezonde, lokale, traditionele restaurants, markten en supermarkten.

Eet zo puur en lokaal mogelijk

Niets is leuker dan naar een boerenmarkt gaan. Eet zo lokaal en vers mogelijk. Leuk: kies voor groenten en fruit die je zelf niet kent. Doe je misschien ook nog inspiratie op voor je koelkast en keukenkastje thuis.

Sla geen maaltijden over

Je ligt aan het strand of bent aan het wandelen en vergeet de tijd. Probeer te voorkomen dat je een maaltijd overslaat. Vind je dat lastig? Zet dan een alarm op je telefoon. En wat geldt voor eten, geldt ook voor drinken. Voorkom dat je uitdroogt!

Vergeet groenten niet

In het buitenland mag je soms al blij zijn met een paar blaadjes sla. Maar dat is niet voldoende. Bestel extra groenten bij je avondeten, eet als lunch een salade of neem stukjes rauwe groente mee naar het strand. Hartstikke lekker bij warm weer.

Saus erbij?

Het is dikmaker nummer één: saus. In restaurants wordt er soms flink gestrooid met sauzen. Vraag of het apart kan, zo kun je zelf kiezen hoeveel saus je daadwerkelijk neemt.

Kies iets om te zondigen

Waar zondig je het allerliefst mee op vakantie? Een extra wijntje, chocolaatje of croissantje? Bedenk dit van tevoren en doe dat dan ook lekker zonder schuldgevoel.

Ontbijt zo gezond mogelijk

Een croissantje is hartstikke lekker, maar neem daarnaast ook een salade of bak yoghurt met noten en vruchten. Zo voorkom je een energiedip.

Stel prioriteiten

Tijdens de vakantie wil je niet de hele tijd bezig zijn met gezond eten. Stel een paar prioriteiten en houd daar rekening mee. Bijvoorbeeld: liever biologisch, vers boven potje/blik, sap boven frisdrank, geen E-nummers, liefst lokaal, een ijsje óf een toetje.

Minibar? Leeghalen!

Heb je een minibar in je accomodatie? Haal de drankjes eruit en stop ze in een kastje; die gebruik je toch niet. Vul de koelkast vervolgens met verse producten en zelfgemaakt fruitwater.

Lees meer over dit onderwerp