Eten uit eigen tuin, dat klinkt als muziek in de oren. Maar zodra je in je tuin of op je balkon staat, borrelen de vragen op. Want hoe tover je je balkon of tuin om in een eetbaar paradijs? In een serie artikelen vragen we fervente moestuiniers het hemd van het lijf. Dit keer: waarom is het belangrijk om vogels in je moestuin te hebben?
Dat vogels waardevolle helpers zijn in je moestuin, weet Luci van Engelen als geen ander. Zij is regiohoofd Tuinvogelconsulenten Zuid-Holland/Zeeland. “Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming Nederland geven tuinadvies en helpen om je tuin optimaal te maken voor vogels én bloemen.”
Waarom zijn vogels belangrijk in je moestuin?
Luci van Engelen: “Vogels eten de schadelijke beestjes en insecten uit je moestuin. Denk aan luizen, rupsen, slakken, torren en emelten. Ze dragen bij aan een compleet ecologisch systeem. En: het is hartstikke gezellig!”
Hoe maak je een moestuin optimaal voor vogels?
“Wissel rijtjes groente af met rijtjes bloemen. Zo trek je bijen, zweefvliegen en vlinders naar je moestuin. Deze trekken op hun beurt weer vogels aan. Ook je moestuinplanten zijn gebaat bij meer bestuivers, want: betere vruchten en zaden en meer vruchten en zaden. Zorg dat je moestuin in de winter niet kaal is, maar bedek de grond met compost of laat plantenresten staan tot het voorjaar. Zo slaat je grond niet dicht en kunnen insecten en spinnetjes schuilen, zodat vogels wat te eten hebben.”
Tip: Jaarlijks worden tijdens het laatste weekend van januari een half uur lang vogels geteld in Nederlandse tuinen. Doe mee aan de Nationale Tuinvogeltelling op 27 en 28 januari 2018.
Welke vogels kun je in de tuin tegenkomen?
“De soorten vogels die je in je moestuin kunt tegenkomen, zijn afhankelijk van de ligging van je tuin en van de soort gewassen die er in de tuin staan. Heb je een moestuin dichtbij je huis, dan komen er misschien huismussen om insecten te vangen. De merel zoekt graag naar wormen, de lijster vangt de slakken in je tuin en de koolmees eet graag rupsen. Heb je zaaddragende bloemen, zoals zonnebloemen, dan kun je groenlingen, vinken en mezen op bezoek krijgen.”
Tip: wil je vogels in je tuin beter leren herkennen, download dan de app van Vogelbescherming Nederland ‘Tuinvogels’. In deze app vind je de 93 meest voorkomende tuinvogels aan de hand van illustraties, beschrijvingen en vogelzang.
Hoe voorkom je dat vogels schade aanrichten aan je moestuin?
“Merels lusten graag aardbeien en duiven boontjes. Gewassen kun je beschermen met netten. Wil je geen dode vogels in de tuin, dan raad ik je aan om blauwe netten te gebruiken. Die zijn voor vogels beter zichtbaar en daar blijven ze vandaan. Voorkom dat vogels onder het net kunnen komen door dit goed vast te maken op de grond.”
7 extra tips voor vogels in je moestuin
- Zaai Goudsbloemen bij je tuinbonen; deze vangen de luizen weg van je bonen.
- Zet Afrikaantjes tussen je wortelen, tegen de wortelvlieg. Ze helpen ook tegen schadelijke aaltjes.
- Zet een waterschaal neer, dan komen vogels graag in je tuin om te drinken en te badderen.
- Laat uitgebloeide bloemen staan, zodat de vogels de zaden kunnen eten.
- Laat doorgeschoten groenten eens staan, zodat ze zaden kunnen vormen. Dan heb jij gratis zaad voor volgend jaar én de vogels kunnen de zaden eten.
- Maak een composthoop. Daar kun je tuinafval laten composteren en hergebruiken in je moestuin. Voor vogels is een composthoop waardevol, omdat ze kunnen zoeken naar allerlei beestjes.
- Hangt eens een koolmezenkast op, bijvoorbeeld aan een paal (minimaal twee meter hoog). Dan krijg je misschien een koolmezenfamilie in je moestuin. Bijzonder: een paartje kan tijdens de broedperiode bijna tienduizend rupsen aan zijn jongen voeren. Win-winsituatie dus.
Lees ook de andere artikelen van de moestuinreeks en over beginnen met een moestuin, moestuinieren op een balkon, tips om je eigen kruidentuin aan te leggen.
Foto door Andrea Lightfoot op Unsplash
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.