Probiotica

De gezonde bacteriën in probiotica kunnen je darmen in balans brengen. Maar wat is probiotica ook alweer? En waar zit het in? Je leest het in dit dossier over probiotica.

Algemeen | Klachten | Doel | Artikelen in het dossier

Algemeen

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën (melkzuurbacteriën) die in je darm leven en je gezondheid bevorderen, het evenwicht in de darm stabiliseren en herstellen. De bacteriën hebben een gunstig effect op diarree, verstopping en lichte vormen van huideczeem.
Probiotica komen van nature in de darm voor. Ook zitten probiotica in voeding; in gefermenteerde producten zoals karnemelk, yoghurt, biogarde en zuurkool. Ook in gefermenteerde sojaproducten, zoals tempé vind je de melkzuurbacteriën. Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij met behulp van bacteriën, gisten of schimmels voedingsmiddelen worden bewerkt.

Probiotica wordt ook verkocht als kant-en-klaar preparaat of toegevoegd aan zuivelproducten. Er bestaat overigens niet één soort probioticum; er zijn verschillende probiotische stammen en bacteriën.

Bacteriën in je darmen

In je darmen zitten miljoenen bacteriën (naar schatting wegen ze samen wel een kilo!) FDeze bacteriën verteren je eten, maken vitamines aan en beïnvloeden het immuunsysteem en communiceren met darm- en zenuwcellen.)

Klachten

De darmwerking verbeteren

Wie diarree heeft, last van verstopping of een lichte vorm van huideczeem kan proberen dit te verbeteren met een betere darmwerking. Gezonde voeding helpt daarbij omdat dat je basis is voor een gezonde darmwerking.

Extra aandacht voor voeding met probiotica kan je darmflora extra ondersteunen. Met een probioticum krijg je weer genoeg ‘goede bacteriën’ binnen om de darmflora weer in balans te brengen.

Antibiotica en je darmflora

Een antibioticum maakt geen onderscheid tussen schadelijke of nuttige bacteriën; het doodt alle bacteriën. Spaarzaam antibiotica gebruiken is om die reden belangrijk. Soms is er uiteraard geen keus. Maar probeer tijdens en na een kuur altijd te werken aan een nieuw en gezond bacterie-evenwicht in de darmen. Schenk extra aandacht aan gezonde voeding en voeding met melkzuurbacteriën die het bacterieel evenwicht in de darm herstellen.

Doel

Wat is het doel van probiotica?

Probiotica heeft drie effecten: het verdrijven van ziekmakende bacteriën uit het binnenste van de darm, het verstevigen van het slijmvlies van de dunne darm en het versterken van het immuunsysteem. Ongeveer tien tot vijftig procent van de probiotische bacteriën die je eet en je darm levend bereikt, gaat daar ‘aan het werk’. Omdat de darmflora van elk persoon uniek is, kan het effect ook per persoon verschillen. Daarnaast is de werking van iedere probiotica ook niet hetzelfde.

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond