<-- NIET ACTIEF -->

Gelukkig zijn willen we allemaal, maar wat is geluk precies? Geluksambassadeur Leo Bormans concludeert dat geluk is gedegradeerd tot intstant-happiness. “Wat telt, is profijt en korte termijn.” Dat is wel de formule voor plezier, maar niet voor geluk. En die twee verwarren we steeds vaker, signaleert hij.

Het lastige is dat we geluk steeds meer verwarren met plezier, waardoor je mist waar het werkelijk om draait, vertelt Bormans. “De generatie van mijn ouders wist dat het leven niet elke dag feest is. Af en toe wel, maar je moest ook tevreden kunnen zijn met het alledaagse. Een beetje fun op zijn tijd is prima, maar van een leven met altijd seks, drugs en rock&roll is nog niemand écht gelukkig geworden.”

Duurzaam geluk

Geluk is zo vluchtig als een ritje in de achtbaan. Geluk is geen geluk, maar plezier. Wat zou geluk moeten zijn? “Gelukkig zijn, is tevreden zijn met je leven”, vat Bormans simpel samen. Alles begint bij willen. Het gaat erom dat je kunt zeggen: ‘Ik wil gelukkig zijn en bijdragen aan het geluk van anderen’. Als je dat kan, is alles mogelijk.”

“We moeten van instant-happiness naar duurzaam geluk. Voldoening, zingeving en tevredenheid zijn daarbij de sleutelwoorden. Niet meer spullen kopen en ervaringen scoren. Maar meer kennis opdoen. Een opleiding volgen die je leuk vindt, een boek lezen waardoor je andere inzichten krijgt. Niet doorjakkeren, maar de tijd nemen om leerervaringen op te doen. Een reis maken, nieuwe mensen ontmoeten. Niet praten, maar zwijgen. Elke dag twee minuten stil zijn om te reflecteren wat je werkelijk nodig hebt, zodat je zin kan geven aan je leven. En vooral: nieuwsgierig blijven naar alles wat het leven je biedt.”

Wie is het meest gelukkig?

De gelukkigste personen zijn overigens te herkennen. Ze zijn twintig of juist 65 jaar, ze wonen niet in een stad, hebben wel een relatie maar geen kinderen. De gelukkige mensen drinken regelmatig een glaasje, zijn psychisch gezond en hebben werk.  De zaken die ons als mens het meest gelukkig maken zijn altijd te herleiden tot twee zaken: gelukkige mensen hebben veel zelfstandigheid en goede sociale contacten.