<-- NIET ACTIEF -->

Je blijft maar woelen en draaien, maar van slapen komt niet veel terecht. Het gevolg: je gaat piekeren en staat overdag geeuwend op. Moe! Douchen voor het slapen, warme melk drinken en geen tv-kijken … Niets helpt. Hoe stop je het gepieker en val je wél in slaap?

Als het maar niet lukt om te gaan slapen en je (daardoor) overdag uitgeput bent, grijp je álles aan om maar wel in slaap te vallen. Voor sommigen zijn die huis-tuin-en-keuken-oplossingen misschien voldoende, maar niet voor iedereen. We vroegen advies aan Irma Leijten, slaapcoach en trainer.

Hoe lukt het wél om in slaap te vallen?

Irma Leijten, slaapcoach en trainer: “Het antwoord op slaapproblemen zit inderdaad niet in douchen of warme melk drinken, maar in jezelf. Iedereen heeft een natuurlijk slaapvermogen. Als dat verstoord raakt, is het logisch dat je een oplossing wilt vinden, je wilt tenslotte weer lekker slapen. Acties uitvoeren zoals douchen of warme melk drinken brengt je echter van de regen in de drup. Het zijn namelijk acties die verwachtingen oproepen; je bent immers benieuwd of je daardoor beter gaat slapen. Het gevolg is dat je alerter wordt en juist verder van slaap verwijderd raakt.”

“Het beste is je avond te besteden op een manier die je prettig vindt, die ontspant en die niets te maken heeft met het feit dat je straks moet gaan slapen. Ga bijvoorbeeld een boek lezen als je dat fijn vindt. Laat het idee varen dat je móét slapen. Je gaat naar bed omdat je naar bed gaat. Je gaat liggen en rusten. Daardoor geef je je brein het signaal dat het tot rust mag komen, dat er geen probleem opgelost hoeft te worden. Dat brengt je dichter bij slaap.”

Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er gezondNU’s medisch team. In de rubriek ‘Deskundige geeft advies’ vragen we aan experts tips over de meest uiteenlopende gezondheidsonderwerpen.