<-- NIET ACTIEF -->

Een goede nachtrust begint met een rustmoment vóórdat je naar bed gaat. Anders is de kans groot dat je door blijft razen in bed en moeilijk in slaap kunt komen. Alleen hoe creëer je zo’n rustmoment? Wij klopten met deze vraag aan bij twee aromatherapeuten. 

Vraag je aan een aromatherapeut hoe je het beste kunt ontspannen voor het slapen, dan is het antwoord natuurlijk: met etherische oliën. De potjes met deze lekker geurende oliën worden onder verschillende namen verkocht. Wat is het verschil? “Etherische oliën worden ook wel aromatische, vluchtige of essentiële oliën genoemd en zijn dus synoniemen van elkaar”, legt medisch antropoloog en aromatherapeut Harmen Rijpkema uit. “Essentieel is in feite een vertaling uit het Engels. Het verwijst naar de essentie, de Chi, de levenskracht van de plant. Etherisch verwijst naar ‘ether’ oftewel lucht en de vluchtige eigenschap van deze stof.”

Ylang ylang, lavendel of sinaasappel

Wat zijn de beste slaapverwekkende geuren? “Lavendel, sandelhout, ylang ylang, mandarijn, sinaasappel, vetiver of ho-hout, ceder en bergamot worden vaak voor het het slapen gebruikt”, tipt aromatherapeut en docent Ellen Wagenaar. “Het is wel belangrijk dat je de geur ook écht lekker vindt, anders lukt het niet om te ontspannen. Je kunt de geuren ook met elkaar mengen. Sinaasappel en ho-hout combineren goed met elkaar. Je doet van beide oliën een druppel.”

Etherische oliën gebruiken – 3 manieren

Heb je een geur gekozen, dan is het tijd om de olie te gebruiken. De aromatherapeuten geven tips:

1.Verdampen

Wagenaar: “Je kunt een verdamper gebruiken, maar je kunt ook wat etherische oliën druppelen op een geurblokje of op een zakdoek en dit naast je kussen leggen. Het is niet zo dat meer druppels van de olie ook meer effect geeft. Hoe minder druppels, hoe beter je zelfs kunt ontspannen. Een sterke geur heeft juist een stimulerend effect, omdat je zo veel prikkels binnenkrijgt.”

2. Op je huid smeren

Rijpkema: “Ik raad het af om etherische oliën puur op de huid te gebruiken. Het zijn zeer geconcentreerde stoffen die de huid kunnen irriteren. Voordat je etherische oliën op de huid smeert, moet je ze eerst vermengen met een basisolie zoals amandelolie, kokosolie of jojoba-olie. Vermeng 10 ml basisolie met twee druppels etherische olie naar keuze.”

3.Voetenbad

Wagenaar: “Een voetbad is sowieso ontspannend. Je krijgt lekker warme voeten en de energie gaat uit je hoofd. Het is dan erg fijn om een etherische olie te gebruiken. Twee druppels van de olie vermeng je in een schaaltje met een neutrale badolie. Dit is te koop in een natuurvoedingswinkel. Als je dit hebt gemengd, voeg je het toe aan je voetenbad.”