<-- NIET ACTIEF -->

Maar liefst zestig procent van onze communicatie is non-verbaal. Maar waar moet je kijken als je het lichaam van een ander wilt lezen? De voeten! Dit zijn namelijk het meest betrouwbare onderdeel van het lijf, stelt gedragsdeskundige Joe Navarro. 

Als je wordt aangevallen door een wild dier, sta je niet stil. Je rent weg, duikt weg of klimt in een boom. Onze hersenen en onze voeten zijn een onlosmakelijk duo. Al eeuwen- en eeuwenlang. Dit eeuwenoude bondgenootschap zit zo ingebakken in onze aard, dat onze voeten nog steeds reageren bij iets onaangenaams, stelt de auteur Joe Navarro in zijn boek What every body is saying. Navarro scherpte zijn waarneming als agent bij de FBI. Urenlang ondervragen en observeren leidde tot verrassende inzichten die hij deelt in dit boek.

Wat verraden je voeten?

Als we iemand bekijken, beginnen we vaak bij het gezicht en kijken vervolgens langzaam naar beneden. Van kleins af aan wordt ons echter geleerd ons gezicht in de plooi te houden bij verdriet, angst en boosheid. Je voeten zijn gelukkig niet opgevoed.Die draaien, wiebelen en schuiven en willen eigenlijk wegrennen. Dus draai het eens om tipt Navarro: observeer eens iemand van onder naar boven. Wat ontdek je?

1. Wiebelende voeten 

We kennen het allemaal: mensen die wiebelen met hun voet. Een goed teken! Meestal is het namelijk een signaal dat een persoon het gevoel heeft zich in een gunstige positie te verkeren of iets van waarde te krijgen.

Let wel op: het bewegen van voeten kan ook te maken hebben met ongeduld.

2. Draaiende voeten

Wil je tijdens een verjaardag een onbekende aanspreken, gluur dan subtiel naar hun schoenen. Bewegen ze samen met het lichaam naar je toe? Dan ben je welkom. Draaien alleen de heupen, maar blijven de voeten staan? Dan wil diegene liever alleen gelaten worden. Als we iets niet leuk vinden, zijn we namelijk gewend om ons met het lichaam te distantiëren. Uit beleefdheid draaien we wel met onze romp, maar vergeten we onze stappers.

3. Staand met de benen over elkaar

Wanneer iemand met de benen over elkaar staat – het lijkt een beetje op de ‘ik moet plassen’-houding – voelt die zich op zijn gemak. Soms spiegelen mensen elkaars lichaamshouding. Dit geeft aan dat ze zich comfortabel voelen.

4. Staand met één voet omhoog

Als we enthousiast zijn of tevreden over de omstandigheden, gaan we schommelen op de bal van onze voeten. De ene voet blijft op de grond staan, terwijl de ander naar de lucht wijst waarbij alleen de hiel op de grond blijft. Ondertussen schommelt die voet heen en weer.

5. Wijd staan

Een confronterende situatie zorgt er voor dat ons oerinstinct wordt aangewakkerd. We moeten zoveel mogelijk grondgebied claimen en stabiel staan. Dit doen we door onze voeten en benen uit elkaar te zetten.