<-- NIET ACTIEF -->

Wie werd er ook overvallen door dikke, tranende ogen en een loopneus? In de hooikoortsmaanden hebben veel mensen ineens last van hooikoorts. Niet gek, want er zweven veel pollen door de lucht. Wat kun je tegen zo’n acute hooikoortsaanval doen? Wij helpen je uit de brand!

Niemand houdt van stress, maar helaas is het ook niet altijd te voorkomen. Maar het helpt je ook niet mee – integendeel stellen onderzoekers van de Ohio State University in Columbus (VS). Stress kan namelijk de symptomen van hooikoorts verergeren.

Meer stress = meer niesbuien

De onderzoekers volgden twaalf weken lang 179 mensen met hooikoorts. De deelnemers kregen de opdracht om elke dag op te schrijven hoe ze zich voelden en of ze last hadden van hooikoorts.Tijdens de onderzoeksperiode had meer dan 39 procent van de proefpersonen meer dan één hooikoortsaanval. Deze groep bleek ook meer stress te hebben dan de proefpersonen die geen last hadden van hun hooikoorts. Van de deelnemers die meer stress hadden, had 64 procent meer dan vier hooikoortsaanvallen tijdens deze twaalf weken.

Geen koffie

Volgens de onderzoekers kan stress verschillende negatieve effecten op het lichaam hebben, zoals het verergeren van allergiesymptomen. Daarnaast kan het gehoest, proest en die vervelende loopneus ook juist stress veroorzaken of voor extra stress zorgen. De onderzoekers adviseren om tijd vrij te maken voor meditatie en ademhalingsoefeningen. En om je stresslevel laag te houden, is het verstandig om geen koffie te drinken en niet te roken.  Ook heeft een gezond voedingspatroon en genoeg beweging positief effect op de klachten.

Hooikoorts – deze 5 tips helpen direct

Deze natuurlijke trucjes kunnen je helpen om deze pollenmaanden te overleven:

  1. Smeer vaseline rond je neus. Dit beschermt je neus tegen de prikkeling van pollen.
  2. Was vaak je handen. Zo komt er geen stuifmeel in je ogen.
  3. Kleed je om in een andere kamer dan je slaapkamer. Zo houd je de pollen voor een deel uit je slaapkamer.
  4. Wrijf niet. Heb je jeuk in je ogen? Leg dan een vochtig washandje op je ogen of spoel je gezicht met lauw water.
  5. Zoen! Uit Japans onderzoek zou blijken dat zoenen helpt om hooikoortsverschijnselen te verminderen. Of het echt helpt, daar wordt aan getwijfeld. Maar het is altijd fijn een extra reden te hebben iemand een zoen te geven!