Als je zwanger bent, wil je er alles aan doen om je zo goed mogelijk te voelen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje. Hoe kan homeopathie daarbij helpen? Homeopathisch verloskundige Annick Marschand-Akker legt uit dat tijdens de zwangerschap veel vrouwen ontdekken dat er voor veel zwangerschapsklachten wél een oplossing is.
Waarom is het tijdens de zwangerschap zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen?
Annick Marschand-Akker
Annick Marschand-Akker, homeopathisch verloskundige: “Als je lekker in je vel zit en een goede conditie hebt, kun je de zwangerschap beter aan. Je bent dan beter in staat om zwangerschapskwaaltjes op te vangen. Ook geeft het je meer garantie voor een goede bevalling en de tijd die daarna komt. Daarom is het belangrijk dat je er tijdens de zwangerschap alles aan doet om je zo goed mogelijk te voelen.”
Hoe doe je dat?
“Door voldoende te bewegen, gezond te eten en er op te letten dat je niet te veel stress ervaart. Blijf eerder een dagje thuis en praat met mensen in je omgeving over je zwangerschap. Zwanger zijn is niet alleen maar één grote roze wolk. Veel vrouwen hebben zwangerschapsklachten, zoals vermoeidheid, misselijkheid, hartkloppingen en bekkenbodemklachten. In de reguliere geneeskunde wordt dan vaak gezegd: ‘Je kunt er niet veel aan doen, het hoort erbij.’ Bekijk je deze klachten vanuit de homeopathie, dan is er wél van alles mogelijk. Zo zijn bekkenbodemklachten met een voedingsadvies, beweegadvies en een homeopathisch middel goed te verminderen.”
Is homeopathie vooral zinvol als je zwangerschapsklachten hebt?
“Nee, het is voor iedere zwangere vrouw zinvol. Als je zwanger bent, is je lichaam namelijk de hele dag bezig met de ontwikkeling van je kindje. Het aanmaken van alle organen en botjes. Ook gaan er heel veel voedingsstoffen naar je kindje. Je lichaam is dus nooit echt in rust. Omdat je leven ondertussen wel verder gaat, ben je eerder moe en kun je zwangerschapsklachten krijgen. Er zijn ook vrouwen die zich juist beter voelen door alle hormonale veranderingen. Dan is het goed om te kijken hoe je je zo kunt blijven voelen tijdens de zwangerschap. Dit noemen we in de homeopathie het vitaliseren van de zwangerschap. Je krijgt als het ware een steuntje in de rug, waardoor je vol energie en met een goede conditie de bevalling ingaat.”
Veel vrouwen slikken tijdens de zwangerschap liever geen medicijnen. Zijn homeopathische middelen dan een uitkomst?
“Absoluut. Het zijn plantaardige middelen die op een hele zachte manier gebruikt worden. Dat kan zeker geen kwaad, integendeel zelfs. Bedenk wel dat homeopathie geen wondermiddel is. Als een vrouw acht weken zwanger is en haar kindje verliest, dan kan ik er alleen voor zorgen dat ze zo goed mogelijk herstelt, zodat ze snel weer zwanger kan raken.”
Komen veel vrouwen tijdens hun zwangerschap pas in aanraking met homeopathie?
“Ja, vaak denken vrouwen als hun buik groeit: ‘Ik wil hier zo veilig en natuurlijk mogelijk mee omgaan’. Ze gaan dan eerst naar de natuurwinkel om gezonder te eten en willen daarna geen chemische producten meer gebruiken, omdat ze meer over het effect weten. Ook komen ze erachter dat homeopathie veel breder is dan de reguliere geneeskunde en voor veel zwangerschapsklachten wél een oplossing is. Ik merk wel dat in Nederland homeopathie nog in de kinderschoenen staat. In Zwitserland en Duitsland, waar ik ook gewerkt heb, is homeopathie veel normaler. In Zwitserland zit het zelfs in het basispakket.”
Is homeopathische zelfzorg tijdens de zwangerschap mogelijk?
“Tot bepaalde hoogte wel. Bij het kiezen van een geschikt middel, kijk ik altijd goed naar de persoon die ik tegenover mij heb. Wat precies de symptomen zijn, welke klachten in de familie voorkomen en of er storende factoren zijn, zoals het innemen van antibiotica of ziektes die invloed hebben op je leven. Het is dus echt een advies op maat. Wel adviseer ik altijd om arnica, valkruid, te kopen bij de drogist. Dit plantje is ideaal bij kneuzingen en blauwe plekken. Een bevalling is ontzettend zwaar voor je lichaam, omdat er een kindje van 3/4 kilo door je bekkenbodem en vagina moet. Door het gebruik van arnica heb je minder last van bloedverlies en herstel je sneller. Voor herstel van de wond is calendula, goudsbloem, fijn. Ook als je een keizersnee hebt gehad.”
En hoe kun je beter naar je lichaam luisteren als je zwanger bent?
“Maak hier iedere dag tijd voor. Ga op een rustige plek zitten en probeer twintig minuten contact te maken met je kindje. Sta even stil bij hoe je je van top tot teen voelt. Voor een groot project als een nieuwe tuin of een bruiloft neem je ook de tijd, dus waarom niet voor een zwangerschap? Kook lekker eten voor jezelf, maak mooie wandelingen en praat met je partner bewust over de bevalling. En kijk ook eens met een spiegel naar je vagina. Dat helpt om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling en eventuele angsten los te laten.”