Een gehydrateerde huid straalt van gezondheid. Jammer genoeg drogen simpele dingen als wassen met zeep, te heet en te lang douchen of een middagje zonnen je huid al snel uit, met extra kans op plekjes en jeuk. Keer het tij met dit plan van aanpak.
Stap 1 – Verzorging start van binnenuit
Heb je een vochtarme huid, dan is het belangrijk dat je je huidbarrière sterk en gezond maakt. Een sterke barrière voorkomt dat er te veel vocht verdampt en maakt je huid weerbaar tegen bacteriën, schimmels en virussen. Een gezonde voeding vol vitamines is nodig om je huid van binnenuit te verzorgen.
- Vitamine A versterkt de beschermende laag van je huid en is essentieel voor het onderhoud van de bovenste huidlaag. Deze vitamine zit in vette vis, eieren, boter, margarine (toegevoegd) en lever.
- Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk ingrediënt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vitamine B3 de aanmaak van huideigen vetten in de bovenste laag van je huid bevordert. De natuurlijke huidbarrière wordt versterkt en van binnenuit verzorgd.
- Vitamine C ondersteunt de huidconditie en helpt je huid soepel en veerkrachtig te houden. Eet hiervoor voldoende groenten, fruit en aardappelen.
- Plantaardige olie, noten en zaden zitten boordevol vitamine E, die zorgt voor het behoud van het vochtevenwicht in je huid.
- Zink zorgt voor een goede afweer en helpt je huid soepel te houden. Zink haal je vooral uit vlees en vis en daarnaast uit volkorenbrood, peulvruchten en rijst.
- Voor een gezonde en stralende huidskleur speelt koper een rol. Zet hiervoor schaal- en schelpdieren, graanproducten en noten op tafel.
Stap 2 – Liever geen parfum, alcohol en zeep
Crèmes en bodylotions die parfum (fragrance) of alcohol bevatten, zijn agressief voor je huid en kunnen irriteren. Ook in veel reinigingsmiddelen zitten oplosmiddelen en zeep verwerkt die de huid irriteren en ontvetten. En juist die beschermende vetlaag heeft je huid nodig om zichzelf te beschermen. Kies daarom reinigings- en verzorgingsproducten die dit tekort aanvullen, zoals neutrale zepen en natuurlijk douche- en badoliën. Neutrale zeep heeft dezelfde zuurgraad als de huid. De zuurgraad wordt aangeduid door de letters pH gevolgd door een getal. De huid heeft een pH-waarde van 5,5. Als je kiest voor een zeep met dezelfde pH-waarde, dan blijft het beschermende vetlaagje van de huid intact. Ook badoliën werken reinigend, maar laten een dun laagje olie achter op de huid. Dit laagje helpt de vochtbalans in de huid herstellen.
Stap 3 – Douchen en deppen
Douche niet te lang en gebruik lauwwarm water (ideaal is 35 graden Celsius). Gebruik daarbij zachte bad- of douchesponzen. Droog je je huid altijd stevig af met een handdoek? Niet doen! Het is beter om je huid voorzichtig droog te deppen.
Fabel – Dat veel water drinken je huid soepel en strak houdt is niet waar. Water verspreidt zich namelijk door het hele lichaam en de hoeveelheid water die daadwerkelijk de huid bereikt is minimaal.
Stap 4 – Geniet met mate van de zon
Van de zon kun je heerlijk genieten, maar het is ook een belangrijke huidverouderaar. Door overmatig contact met sterk zonlicht verliest de huid zijn soepelheid, omdat cellen in de huid zich minder snel delen en minder collageen aanmaken. Daarom nog even de belangrijkste zonregels op een rijtje: vermijd blootstelling als de zon hoog aan de hemel staat, draag bedekkende kleding en gebruik zonnebrandcrèmes met uv-A- en uv-B-filters.
Stap 5 – Smeren, smeren, smeren
Zon, regen en wind hebben allemaal invloed op je huid en daarom kan een beetje bescherming geen kwaad. Vooral je gezicht is heel kwetsbaar. Kies voor vochtinbrengende crèmes en smeer de dunne en kwetsbare huid rond de ogen in met een aparte oogcrème. Het kan zijn dat je gezicht in de loop van de dag droog en strak aanvoelt. Extra smeren kan geen kwaad.
Stap 6 –Dit moet in je crème zitten
Lanolin (wolvet) is in veel basiscrèmes verwerkt die je bijvoorbeeld in de apotheek kunt kopen. Het lijkt op talg en werkt goed tegen een droge huid. Dimethicoon en cyclomethicoon (siliconen) voeden de huid, zonder dat hij glibberig en vet aanvoelt. Collageen en hyaluronzuur zijn kampioen in vocht vasthouden. Deze twee stoffen zijn in veel anti-rimpelcrèmes verwerkt. Toch hydrateren deze crèmes beter dan ze rimpels doen laten verdwijnen. Plantaardige oliën helpen ook vocht vast te houden en bevatten antioxidanten die de huid van buitenaf beschermen. Pas op met sterk geurende oliën, zoals lavendel, munt en tea-tree-olie. Die kunnen juist irriteren.
Veel cosmeticamerken claimen dat hun producten de huid laten ademen, maar is dat zo? Nee, je huid neemt zuurstof op via de bloedvaten en niet via de poriën.
Stap 7 – Slaap voor je huid
Wist je dat als je slaapt je huid hard aan het werk gaat? ’s Nachts maakt je huid acht keer meer nieuwe huidcellen aan dan overdag. Help je huid een handje door een halfuur voor het slapengaan een nachtcrème of een nachtmasker aan te brengen.
Stap 8 – Bij een jeukende hoofdhuid
Vaak is jeuk op je hoofd het gevolg van een droge, schilferige of geïrriteerde hoofdhuid. Om het natuurlijk evenwicht van de hoofdhuid te herstellen, moet hij eerst gekalmeerd worden met intensieve verzorging. Gebruik een milde, parfumvrije shampoo en ter aanvulling een kalmerende en verzorgende kuur (met vitamines en lipiden) om de jeuk te verlichten en de hoofdhuid te kalmeren.
Stap 9 – Sporten maakt huid gezond
Regelmatig bewegen is niet alleen goed voor je figuur, maar ook voor een beter conditie van je huid. Sporten stimuleert de bloedcirculatie, waardoor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de lichaamscellen verbetert. Je huidcellen gebruiken voeding, zoals eiwitten en vetzuren, om zich te vermenigvuldigen en de huidbarrière te versterken.
Stap 10 – Liever niet
Triclosan is een veelgebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof die veel cosmeticabedrijven aan zalven, crèmes, zeep en deodorant toevoegen. Het helpt om zweetgeur te bestrijden, door huidbacteriën te doden die onaangename geuren afgeven. Triclosan staat onder druk vanwege de toenemende onderzoeksgegevens die aantonen dat de stof kankerverwekkend kan zijn.
Stap 11 – Goede vetten
Een belangrijke oorzaak van een te droge huid is het eten van te weinig goede vetten. Om de celwanden van de huid sterk te houden en de vochtbalans in evenwicht te houden, is het verstandig om per dag minimaal 20 gram vet in te nemen. Dat zijn ongeveer twee lepels olie. Of besmeer je boterhammen eens met noten- of zadenpasta (in veel natuurvoedingswinkels vind je de lekkerste soorten). Andere voedingsmiddelen met goede vetten die je huid smeren zijn: vette vis (zoals sardines, makreel, zalm en haring), avocado en alle soorten noten.
Stap 12 – Chloor
Zwembadwater heeft een uitdrogend effect, waardoor je huid na het zwemmen trekkerig en kriebelig aanvoelt. Een slim foefje hiertegen is je huid voordat je het water induikt in te smeren met een watervaste crème die snel intrekt. Douche je na het zwemmen goed af en breng daarna weer een vochtinbrengende crème aan.
Stap 13 – Stop met roken
Roken en meeroken kan je huid wel tien tot twintig jaar eerder verouderen. Dat komt doordat nicotine de bloedvaten vernauwt en de bloedtoevoer naar de huid vermindert. Dat betekent minder zuurstof en essentiële voedingsstoffen voor de huidcellen. Gevolg: een grauwe huidskleur, meer rimpels en een minder elastische en droge huid.
Stap 14 – Beste remedie tegen rimpels
Het beste rimpel-offensief? Zonnebrandcrème! Interessant; op de verpakking staat vaak alleen de bescherming tegen uvB-stralen. Als er op diezelfde verpakking een uvA- logo met een rondje erom heen staat, betekent dat dit merk zich qua uvA-bescherming houdt aan de Europese wetgeving.
Stap 15 – Sauna voor je huid
Sauna? Als je reclames moet geloven, heeft de sauna talloze positieve gezondheidseffecten op je lichaam, maar dat de sauna een mooie, gezonde huid garandeert is niet bewezen. Bij mensen met eczeem en netelroos wordt een bezoek aan de sauna zelfs afgeraden, omdat het de klachten kan verergeren. Wel is bekend dat door zweten tot dertig procent van de giftige afvalstoffen uit je lichaam verwijderd worden.