<-- NIET ACTIEF -->

Lig je eindelijk in je bed, hoor je het gezoem van een mug in je oor. Iek! Of nog erger: lekker inslapen en de volgende morgen wakker worden met tientallen muggenbeten. Hoe houd je muggen het best op afstand? Helpt het kruisje met je nagel tegen een bult? En klopt het dat een mug op licht afkomt? (Nee!)

Feit: krabben maakt de jeuk erger

Houd jezelf in en krab niet aan een muggenbult. Door te krabben wordt de jeuk erger. Koel de muggenbult of gebruik zalf tegen insectenbeten.

Fabel: muggen komen op licht af

Nee! Steekmuggen komen niet op licht af. Sterker nog, ze mijden het licht liever. De mugen komen af op de lichaamsgeur van mensen en vooral op de koolstofdioxide die we uitademen. Dat je ze ‘s avonds ziet zoemen in je slaapkamer, heeft simpelweg te maken met het feit dat je meer insecten ziet in het licht.

Fabel: een kruisje zetten in een muggenbult helpt

Het eerste wat we doen bij een muggenbult die jeukt is een kruisje op de bult zetten met je nagel. Het lijkt alsof een kruisje de jeuk verdooft, maar de jeuk maakt juist plaats voor pijn. En pijn is nu eenmaal beter te verdragen dan dat irritante gekriebel. Het is alleen wel tijdelijk en helpt dus niet echt.

Feit: sommige mensen zijn altijd de klos

Het is inderdaad zo dat sommige mensen vaker worden geprikt dan anderen. Er wordt wel eens gezegd dat dit te maken heeft met ‘lekker’ bloed of ‘zoet’ bloed. Maar dat is niet waar: de mug komt af op je lichaamsgeur. Of beter gezegd: kooldioxide, het gas dat wij uitademen. Dankzij de goed ontwikkelde neus van een mug, bespeurt deze op een afstand van 15 meter kooldioxide. Vervolgens kiest de mug zijn slachtoffer op basis van aminozuren op je huid. Sommige aminozuren geuren beter dan andere voor een mug. Dus als je pech hebt, ruik jij het lekkerst.

Feit: ik ruik lekkerder dan een ander

Een bijtende mug is altijd een vrouwtje. Zij heeft het bloed nodig om eitjes te ontwikkelen. Om de eitjes te laten rijpen heeft zij bepaalde aminozuren nodig. Bevat het bloed minder van deze aminozuren, dan is de ei-opbrengst van de mug lager. De mug ruikt precies bij wie ze moet zijn voor bloed dat waarschijnlijk het meeste nageslacht oplevert. Inderdaad: grote kans dat jij altijd de klos bent en je partner niet.

Fabel: een citroenkaars helpt tegen muggen

Op de tuintafel brandt vast een citroenkaars tegen muggen en andere insecten . Toch heeft zo’n citroenkaars maar een tijdelijke werking. Het is ook niet wetenschappelijk bewezen dat citronella helpt. Het stofje DEET houdt muggen wel op afstand, dit is echter een agressief middel en om die reden niet altijd een aanrader. Een klamboe boven je bed is wel effectief én onschadelijk!

Feit: bijen en hommels steken ook

Niet alleen vrouwtjesmuggen steken, maar ook wespen, hommels en bijen kunnen je flink prikken. Dit doen ze meestal als ze zich bedreigd voelen. Wanneer je gestoken bent door een bij, hommel of wesp, probeer de angel er dan met een pincet of vinger uit te halen. Ga bij een steek in de mond of keel meteen naar het ziekenhuis.

Feit: dit houdt muggen echt op afstand:

  • Plaats een klamboe boven je bed;
  • Steek een wierookstokje aan;
  • Dek regentonnen en emmers met water af. Muggen planten zich voort in stilstaand water;
  • DEET is een agressief middel, maar als je echt last hebt of allergisch bent, is dit het enige dat helpt.

Foto door Vladislav Balakshii op Unsplash

Lees meer over dit onderwerp